KALF Computertechniek

Linux is onherkenbaar veranderd sinds versie 1.0 uit 1994

en Ubuntu's uiterlijk is zo gepolijst en proffesioneel als mogelijk, waarbij het zeker niet onder doet voor Apple's Max OS X e.a.
Sterker nog, het is sneller en makkelijker te installeren dan Windows, en werkt, in tegenstelling tot OS X, op vrijwel elke computer, ongeacht de leeftijd of kwaliteit van de hardware en dat alles voor niets!      
Daarbij heeft het een compleet pakket aan programma's standaard aan boord en biedt daarnaast nog eens duizenden applicaties aan.

Onbekend is hoeveel Ubuntu gebruikers er in totaal zijn - tenslotte wordt het niet verkocht of in licentie gegeven, zodat er geen registratie is en het besturingsyseem, in tegenstelling tot Mac OS X en Microsoft Windows, geen ongevraagd en ongemerkt  contact legt met de fabrikant/leverancier om zichzelf kenbaar te maken.
Dat maakt het erg moeilijk om hun aantal te bepalen, maar de makers schatten dat er zo'n 12 muiljoen gebruikers zijn,, terwijl de nummer twee, Fedora, volgens "Distrowatch", claimt minstens twee keer zoveel gebruikers te hebben.

Maargoed, met een miljard PC's in de wereld vraag je je af waarom maar  zo'n 0,5% daarvan Linux  gebruikt en slechts 0.01 procent gebruikt maakt van de meest bekende Linux desktop: Ubuntu?

Operating System % Marktaandeel
Windows 89.45%
Mac 9.89%
Linux 0.67

Nu heb ik vroeger weleens iets met statistische analyse gedaan, maar die kennis blijkt erg verwaterd te zijn als ik bovengenoemde percentages vergelijk met onderstaande grafiek:

163 miljoen zoekopdrachten en er zijn meer Linux dan Mac en Windows gebruikers !wink

Terug naar het onderwerp van beginnende Linux gebruikers.
Twee verwante valkuilen waardoor startende Ubuntu gebruikers zouden kunnen ervaren dat enkele zaken niet goed werken:

  1. Omdat Ubuntu in zijn geheel is opgebouwd met vrije en open-source software dat overal ter wereld legaal gebruikt kan worden, kunnen de eerste installatie, van sommige distributies, wat functies ontberen. Zo hebben enkelen standaard geen ondersteuning voor  de gepatenteerde formaten van Adobe's Flash player, MP3, Windows Media, Quicktime enzovoort.
  2. Wanneer gebruikers proberen om deze formaten aan het systeen toe te voegen is men veelal van mening dat dit op de Mac of Windows manier dient te gebeuren: "bezoek een webpagina, download een bestand  en start de installatie" om er vervolgens achter te komen dat dit zo niet werkt. en met als resultaat dat men opgeeft om nooit meer naar Ubuntu om te kijken, terwijl het eigenlijk simpeler is dan in voornoemde systemen doordat men slechts het webadres van een repository aan de pakketmanager hoeft toe te voegen en na installatie van deze software er verder geen omkijken meer naar is. Zeker niet voor updates en upgrades van deze pakketten. (zie onder)

Beste "Ubuntu starter" (newbie),

Hoe over de eerste valkuil heen te springen:

Vergeet hoe Windows of Mac te werk gaan en start met een schone lei.
De Windows manier is veelal niet de Ubuntu wijze en wanneer er op je systeem wat onderhoud dan wel administratieve handelingen verricht gaan worden, zoals installatie, verwijderen of up-to-date brengen van programma's of een hardware aansturing probeer dat dan niet volgens de Windows methode te doen.
Ben je niet zeker, dan is Google je vriend. Er zijn talloze Linux forums in het algemeen en Ubuntu forums in het bijzonder waar je zinnige antwoorden op je vraag zult vinden danwel verkrijgen.
In veel gevallen is de Linux/Ubuntu manier sneller. makkelijker en zeker veiliger dan de Windows werkwijze.

Het geheim zit 'm in het installeren van software.

Windows is slechts een operating systeem dat ontwikkeld is door een (weliswaar enorm groot) team. waarbij toepassingern/programma's apart en veelal door derden aangeleverd moeten worden en waar je je vervolgens moet melden om de software en toekomstige updates te kunnen verkrijgen.

Ubuntu wijkt daarin af.
Je krijgt het OS, de applicaties/programma's, drivers, media codes en wat dies meer zij van 1 distributeur die al deze zaken geintegreerd heeft en waardoor je voor software en updates via het pakket-beheer bij 1 partij terecht komt in plaats van bij de afzonderlijke programmeurs.

Dus omdat alle programma's vanuit een centraal punt aangeleverd worden voldoet een enkel centraal pakket-beheer systeem wat je gebruikt voor zo'n beetje alles: installeren, verwijderen en bijwerken van je systeem.
De meest belangrijke reden dat ik Ubuntu aanraad is het ingeboude beheer-gereedschap "APT", dat de rivaliserende systemen als "RPM " dat in gebruik is bij Red Hat, Fedora, Mandriva, openSUSE en afgeleiden, doet verbleken.
Al of niet in combinatie met een grafische bediening staat dit feitelijk gelijk aan de uitvinding van het wiel!

Wat in het Ubuntu pakket-management zeker ontbreekt zijn programma's uit onbekende bronnen,  zoals men in Windows gewend is te downloaden van het Internet en direct op te starten.
Linux is niet zo goedgelovig en wenst haar gebruikers af te schermen van mogelijk malafide software -(bronnen) . Dus wanneer je een bestand via een website binnenhaalt kun je het niet opstarten door er domweg op te klikken of zelfs niet via de commandoregel.. Nogmaals, dit is voor je eigen veiligheid en vanuit het Linux oogpunt van de makers van Ubuntu is dit zeker geen bug/fout  danwel een nadeel maar een functie die algemeen aanwezig zou moeten zijn (ook in andere besturingsystemen) en zal dus nooit veranderd of verwijderd worden.

Als beginnend gebruiker zul je nooit kennis nemen van APT omdat de bediening hiervan via grafische schillen uitgevoerd kan worden. Zo is er een uitgebreide schil als "Synaptic" en voor de echte beginner het doodeenvoudige "Ubuntu Software Centrum., beide op te starten via (via Menu | Systeem | Administratie) .
Hoe dan ook, wanner je een programma wilt installeren op bijwerken zal APT het voor je verzorgen, via het internet, vanaf een lokale harde schijf of vanaf een van Ubuntu's continue-bijgewerkte repositories, welke de lmeest recente versies van meer dan  10,000 programma's bergen, waaronder alle populaire vrije applicaties als Open-Office, VLC media speler, aMSN, Skype en ga zo maar door.
Het moet raar lopen mocht de gebruiker iets handmatig moeten installeren, en het is ook beter om dit uit te stellen totdat u beter op de hoogte bent van het systeem!

Hoe te installeren

Genoeg gepredikt: hoe te werk te gaan?

Ook al zul je er nooit meer mee te maken krijgen omdat je alles via een grafische schil gaat inrichten, het moet gezegd worden dat niets de originele manier van werken via de commandoregel, om zodoende een goed ingericht systeem te verkrijgen, kan verslaan.

Maar eerst even de systeem-installatie aantippen: het is doodsimpel en komt eigenlijk op het volgende neer :

  • Leg een CD in de lade,
  • start de computer
  • kies voor Ubuntu opstarten
  • klik op de "installatie" icoon

Voordat je het bovenstaande uitvoert dien je de PC met een kabel aan het Internet te koppelen. Gebruik bij voorkeur geen draadloze verbinding. Wireless LANs zijn bij installatie een van de wieinig overgebleven braakliggende gebieden binnen Linux en om  verbindingsproblemen op voorhand te voorkomen en achteraf op te lossen is het beter om een werkende internet verbinding te hebben.
Het is zelfs zo dat problemen meestal als sneeuw voor de zon verdwijnen nadat de installatie voltooid is en je de compter  op dat momen "draadlood" opnieuw opstart.

Schijfindeling
Indien je alle partities al handmatig hebt ingesteld en toegewezen kun je voor een handmatige installatie kiezenen geef daarbij aan welke partities eventueel als /boot (opstarten), /root (systeem), /home (je eigen gegevens) en /swap (wisselbestand) gebruikt moeten worden. tell it which ones to use for "root" (the system disk), "/home" (your data) and swap. Gebruik hiervoor het standaard bestandsformaat "EXT4".
Je kunt ook kiezen voor een volledig automatisch geregelde schijfindeling, al of niet naast een bestaand ander besturingsysteem.

Als dat eenmaal geregeld is en de installatie procedure is afgerond, herstart de PC, verwijder de CD en zie hoe je Ubuntu tot leven komt.
Bij de eerste opstart zul je merken dat het systeem, mits er een internetverbinding is, na hooguit een paar minuten "on-line" gaat.
en een controle gaat uitvoeren op aanweizige bijgewerkte programma's op de Ubuntu Server en tevens kan het systeem aangeven dat er stuurprogramma's voor aanwezige hardware gevonden zijn, en zal er toestemmjin gevraagd worden om dit alles te installeren. Natuurlijk beantwoordt je dit met "JA" en bevestig je dat met het wachtwoord dat je bij installatie hebt opeggeven.(=tevens je inlog wachtwoord) Laat het systeem de procedures afwerken ( kan zo'n 10 minuten duren) en herstart dan de computer.

Wil je deze procedures zelf ter hand nemen, tover dan een commandoregel tevoorschijn in een "terminal"
Om dit te verwezenlijken: ga naar het menu op de taakbalk en kies voor "Toepassingen | Hulpmiddelen | Terminal, en vervolg met de handleiding als hieronder beschreven.


spijkers met koppen slaan: flash, java, mp3 en andere zaken

Als eerste dien je aan APT te melden dat het geheugen opgefrist moet worden – om een bijgewerkte lijst van recente programma's te verkrijgen tyoe je in de terminal:

sudo apt-get update

"sudo" betekent: voer dit commando uit als superuser (do this command as SuperUser) – die de administrateur van het systeem vertegenwoordigd.
Er zal om het wachtwoord gevraagd worden - voer uw eigen wachtwoord in, geeff <enter> en je zult een lijst met text voorbij zien vliegen. vervolgens type je:

sudo apt-get upgrade

Dit commando zal alle geinstalleerde software - operating systeem, programma's, stuurbestanden etc - tot op het meest recente niveau, binnen de versie als 9.10 (Karmic) of 10.4 (Licid) bijwerken.
Hou je van avontuur? Voer dan in :

sudo apt-get dist-upgrade

in welk geval de Ubuntu versie bijgewerkt zal worden naar de nieuwste versie, welke werkwijze ik te sterkste afraad omdat uitgave versies sterk kunnen verschillen op systeem niveau en in de kern van het besturingsysteem. Niet doen dus.
Versie vernieuwen we bij voorkeur door middel van een verse installatie!

Welke optie je ook kiest: kijk en huiver: het is Microsoft Update met doping, en verbazingwekkend genoeg voert de update-procedure in een flits ook nog een eventuele controle uit op programma's welke niet door Ubuntu zijn aangeleverd.
Een Windows update, en dan betreft het alleen nog maar het besturingsysteem, kan wel TWEE uur in beslag nemen !!
Als alle gegevens verwerkt zijn volgt de melding:

(aantal) upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded

Da's een goed teken, en niets om je druk over te maken. Een installatie CD is al "verouderd" terwijl deze nog gebrandt moet worden :) waardoor er altijd iets bijgewerkt zal worden. Let op, blijf bij de pc omdat bij de upgradable pakketten alvorens bijgewerkt zal worden eerst om uw toestemming "Ja/Nee" gevraagd wordt – geef ialtijd toestemming met "j".

Als je wilt kun je deze procedure zelf iedere dag uitvoeren maar da's eigenlijk niet nodig omdat Ubuntu's update manager dagelijks controleert en zal melden wanneer er iets bij te werken valt. (Tussen haakjes:wink dit is een van de redenen dat Ubuntu en afgeleiden hoger scoren dan concurente systemen als Mepis and PC-LinuxOS.)

Nu op naar het echte werk:
installatie van die "nare" gesloten en gepatenteerde zaken die nodig zijn om Ubuntu voor leulke dingen te kunnen gebruiken.
(voornamelijk USA gebruikers hebben hier last van en wij Europeanen zeker niet en kunnen deze stappen voor Ubuntu, Suse, e.d. overslaan)

Hiertoe gaan we wat software in de pakket manager activeren:
sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras icedtea6-plugin sun-java6-jre sun-java6-plugin sun-java6-fonts

Hiermee installeren we de nodige software voor paketten als de installtie voor een recente Adobe Flash player, Sun-Java, sen ondersteuning voor MP3, MP4 en dergelijke.

Je moet toegeven, dit is een stuk makkelijker dan eerst de website van Adobe bezoeken, daar de download pagina opzoeken, de Flash speler downloaden en de installatie opstarten, vervolgens de MP3 codecs, opsporen, downloaden en installeren en alles nog een keer herhalen voor Video codes enzovoort.

Nu dat achter de rug is kun je MP#'s afspelen of zo je wilt CD's rippen naar MP3 formaat. Ook kun je nu websites bezoeken en daar Flash en Java presentaties en filpjes bekijken (YouTube?)

Tenslotte zijn er nog wat zaken welke in grote delen van de wereld -bv  in de USA i.v.m. DMCA versleuteling van films -. illegaal zijn om te gebruiken, maar waar we in ieder geval in Europa geen last van hebben, maar waardoor deze zaken niet standaar in Ubuntu opgenomen zijn en wat betekend dat we nog even een extra software bron aan het systeem moeten toevoegen.

Via de repository/bron genaamd Medibuntu. worden alle multimedia zaken aangeboden welke in een aantal landen, zoals de Verenigde Staten van Amerika (USA), door patentrechten niet toegestaan zijn.


Voer in :

sudo wget --output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list http://www.medibuntu.org/sources.list.d/$(lsb_release -cs).list && sudo apt-get --quiet update && sudo apt-get --yes --quiet --allow-unauthenticated install medibuntu-keyring && sudo apt-get --quiet update

Waarna je de volgende software kunt installeren met :

sudo apt-get install app-install-data-medibuntu apport-hooks-medibuntu libdvdcss2 w32codecs

Hierna heb je de beschikking over meer functies in Ubuntu en het meest belangrijke: toegang tot  (versleutelde) DVD's en de Microsoft multimedia codes waarmee we .wmv .wma .ppt enz. kunnen afspelen. (Bij gebruik van een 64-bits computer  en  64-bits Ubuntu moet je "w64codecs" invoeren.).Voor specifike instructies bezoek je de Medibuntu site (engels) og ga je naar vriend "Google"(Nederlands)

Dat is het wel een beetje. Door knippen en plakken van een aantal regels heb je nu een compleet Ubuntu besturingsysteem inclusief alle multimedia mogelijkheden en ben je een volwaardig lid geworden  van het Internet anno 2010  en heb je en pasant alle bezwaren van tafel geveegd waardoor mensen zeggen af te knappen op Ubuntu.
Je zult merken dat zelfs gesloten formaten als Quicktime soepel in Firefox afspelen.

Tenslotte nog een ding: Microsoft probeert, voor de zoveelste keer sinds MSDos, weer een nieuwe multimedia standaard te vestigen onder de naam "Silverlight" en naar blijkt zijn alle Nederlandse zenders daarin getrapt.
In Ubuntu bestaat er inmiddels een versie genaamd "Moonlight" welke via "Synaptic" geinstallerd kan worden waarbij je de Firefox-plug-in dient mee te installeren.
Probleem is hiermee grotendeels opgevangen ware het niet dat de commerciele zenders ook nog een InternetExploder browser willen zien op straffe van een blanco beeld.

Ik los dit op door nooit meer Silverlight gestuurde sites te bezoeken, maar als je deze oplossing te gortig vindt zoek dan op Google naar een Firefox add-on "user-agent" welke je in staat stelt deze sites voor de gek te houden door Firefox opdracht te geven zich (tijdelijk) voor te doen als IE8 of zoiets.
Deze tip is tot op de hoek gegarandeerd en succes daarmee !

belangrijke herinnnering !!

Wat je ook doet, ga niet te werk alsof je met Windows bezig bent! Het kan nl. allemaal zoveel makkelijker op de Linux manier.
Wil je sommige dingen verwezenlijken zoals je ze in Windows voorelkaar had, hanteer dan niet dezelfde methode om een zelfde resultaat te bereiken. Zoek even snel via Google hoe dingen gedaan kunnen worden volgens de makkelijkste danwel aangewezen methode.

Het klinkt allemaal erger dan het in werkelijkheid is en het duurt echt niet lang voordat je jezelf eigen gemaakt hebt hoe Ubuntu werkt. Ben je een niet veeleisende gebruiker geef jezelf dan een week om te wennen, en in het geval je een z.g. poweruser  neem dan een week of twee om je het meest essentiele eigen te maken. In 2002 was ikzelf al binnen 5 dagen al helemaal .
Na de gewenningsperiode zul je merken dat je nooit meer terug wil naar dat Windows. ®

Have Fun en aarzel vooral niet om contact te zoeken bij vragen over Ubuntu !

Drucken