KALF Computertechniek

kies uw linux

Men spreekt over het algemeen over Linux als men een Linux distributie bedoelt. (link opent in een nieuw scherm)
Linux is slechts de bron ("kernel") waarop  de diverse grafische schillen werken die aangeduid worden met merknamen als: Debian, Ubuntu, Suse, Mandriva, Sabayon, Puppy, Ylmf, WattOS, Red Hat, Slackware, en nog een tiental smaken.

Ieder merk, aangeduid als "distro", heeft zijn specifieke kenmerken, soms verwijzend naar de desktop-omgeving welke gebruikt wordt en soms naar de specifieke kenmerken, bv. Ubuntu Sound Studio dat zich voornamelijk richt op multimedia toepassingen.

 Hoe nu een distro te kiezen?

In volgorde van belangrijkheid :

Repositories/Repos : de keuze voor een soort repo bepaalt hoe programma's toegankelijk zijn en geinstalleerd en bijgewerkt worden. In mijn ervaring is dit de basis voor probleemloos computergebruik.

De wijze van bestandsformaat bepaalt of bij de installatie van een programma ook alle bestanden geinstalleerd worden die dat programma nodig heeft om op te kunnen starten.
Wanneer een bepaald formaat dit niet goed afhandelt, dan belandt de gebruiker in een zogenaamde "dependency hell", en dient de gebruiker tot in het oneindige bestand na bestand handmatig te installeren.Dit is voor mij ooit de reden geweest om Windows niet in te ruilen voor Linux (distro' s  RedHat en Suse) maar voor IBM' s OS/2.

  Suse en RedHat met RPM zijn beruchte "hell-raisers"


Om een RPM voorbeeld te geven, lees en huiver:

Er dient programma geinstalleerd te worden (in dit geval een gcc compiler)

[root@test /root]# rpm -ivh gcc-2.96-54.i386.rpm
error: failed dependencies:
    cpp =3D 2.96 is needed by gcc-2.96-54

OK, dus doen we:

[root@test /root]# rpm -q cpp
cpp-1.1.2-24

er wordt om een upgrade geroepen, vooruit dan maar:

[root@test /root]# rpm -U cpp-2.96-85.i386.rpm
error: failed dependencies:
    libc.so.6(GLIBC_2.2)  is needed by cpp-2.96-85
    cpp =3D 1.1.2 is needed by egcs-1.1.2-30
    cpp =3D 1.1.2 is needed by egcs-objc-1.1.2-30

Tsja, ik weet dat GLIBC een nogal belangrijk onderdeel is, dus installeer ik de gevraagde versie:

[root@test /root]# rpm -q glibc
glibc-2.1.3-22

Ook goed, laten we maar weer upgraden ( althans dat proberen we )

[root@test /root]# rpm -U glibc-2.2-12.i386.rpm
error: failed dependencies:
    glibc-common =3D 2.2 is needed by glibc-2.2-12
    glibc > 2.1.3 conflicts with db3-3.1.17-4.6x
    glibc > 2.1.3 conflicts with rpm-4.0-6x
    libdb.so.2 is needed by enlightenment-conf-0.15-9
    libdb.so.2 is needed by pan-0.9.1-0_helix_1
    libdb.so.2 is needed by ggv-0.95-0_helix_1
    libdb.so.2 is needed by pygnome-1.0.53-0_helix_3
	[ . . . about 70 more complaints . . . ]
    libdb.so.3(GLIBC_2.1) is needed by perl-5.00503-6
    libdb.so.3(GLIBC_2.1) is needed by pam-0.72-20.6.x
    libdb.so.3(GLIBC_2.1) is needed by php-3.0.18-1.6.x
    libdb.so.3(GLIBC_2.1) is needed by sendmail-8.11.0-1
    libdb.so.3(GLIBC_2.1) is needed by openldap-1.2.9-6

Zo zal de lijst alleen maar langer worden en zal er steeds minder kans zijn dat je het licht aan het eind der tunnel ooit nog zult zien.

Gangbare pakketformaten zijn:
 • Mint/Ubuntu/Debian: debian based repos leveren bestandsnamen met een .deb op het eind, en zijn het meest betrouwbaar en altijd mijn eerste keus en met name Mint/Ubuntu voert een buitengewoon goed  apt-get pakket-beheer evt met Synaptic als grafische schil
 • RPM: RedHat Packagemanagement "Yum" verzorgt voor de meeste non-debian repos de software, maar is minder betrouwbaar en in mijn ogen niet geschikt voor beginnende gebruikers omdat de dependency-hell altijd op de loer ligt.
 • GSlapt: Slackware package management "GSlapt" gedraagt zich redelijk volgens verwachting. Let wel, Slackware is een distro welke door de gebruiker zelf geconfigureerd dient te worden.
 • PET/PUP: daar veelal GTK en Gnome pakketten "overgezet" worden, laat "Petget" in Puppy Linux in uitzonderlijke gevallen weleens een steekje vallen. Puppy Linux is een mini distro en kan op een USB stick geinstalleerd worden. (ca. 54MB)

 

Kernel versie: de bron van Linux wordt met regelmaat bijgewerkt om veiligheidsredenen, om foutjes ("bugs") te repareren danwel om functies toe te voegen. Dit is een goede zaak maar kan soms ook tot het vervelende gevolg leiden dat bestaande functie niet meer werken, al wordt dat in de volgende versie vaak weer hersteld.

 • Advies: wanneer er geen specifieke randapparatuur is welke een bepaalde versie vereist dient men altijd voor de nieuwste versie te kieze en op dit moment (april 2010) is dat versie 2.6.31.20

Desktop beheer:

de desktop wordt beheerd/gestuurd door een desktop-manager en de meest gangbare zijn Gnome en KDE, maar er zijn er nog meer o.a. XFCE, LXDE.

LXDE
 • GNOME2: een mooie en rustige desktop welke werkt met de bestandbeheerder "Nautilus", waarmee veel zaken afgestemd kunnen worden. Gnome beschikt over grafische utilities om de belangrijkste functies te kunnen aansturen. Meer diepgaande zaken kunnnen via een "command-line" (ziet eruit als een "dos-scherm") geregeld en getuned worden. Voor beheer van specifieke taken binnen de Gnome-desktop dient men een doorgewinterde Linux gebruiker te zijn. Let wel: de niet veeleisende gebruiker kan met standaard Gnome prima uit de voeten en is goed afgeschermd van de kernel zodat er niets fout kan gaan.
 • KDE: een windows-like desktop welke uitermate geschikt is voor mensen die van windows naar Linux willen overstappen zonder de familiariteit van de drukke windows desktop te willen missen. Deze desktop-manager biedt voor bijna alles een grafische utilty en de command-line is hier niet een eerste keuze. De vele instelmogelijkheden zijn in mijn ogen een contradictie:  een windows omgeving bieden en de gebruiker in de gelegenheid stellen om alle instellingen op veel verschillende plekken/manieren, via een muisklik te wijzigen. Gezien het grote aantal mogelijkheden tot wijzigen ziet de gebruiker al snel door de bomen het bos niet meer en raakt deze het overzicht kwijt van dingen die al of niet opzettelijk aangepast zijn. De bestandsbeheerder en browser "Konquerer" is net als Internet Explorer volledig met de desktop geintegreerd.
  (per maart 2012 niet meer door Ubuntu/Canonical ondersteund)
 • XFCE: is een in basis sobere desktop omgeving welke door de gebruiker aangepast kan worden. Het heeft minimale mogelijkheden om grafisch wijzigingen aan te brengen. De omgeving lijkt het meest op Gnome maar werkt met onafhankelijke file-managers als Thunar en PCManFM.
 • UNITY: Unity is Ubuntu’s nieuwe desktopomgeving en is gebaseerd op GNOME3 en Compiz technologie.
  Bij dit project, waarbij het gebruikersgemak centraal zou staan ziet de gebruiker een starter met alleen iconen, applicatie indicatoren, systeem indicatoren en meldingen die op het scherm getoond worden.
  Unity streeft naar consistentie tussen verschillende apparaten zoals desktops, laptops, netbooks en tablets en is voor deze apparaten speciaal ontworpen.
  Unity is in bedacht om Windows gebruikers over te halen om Ubuntu te gaan  gebruiken.Unity is Ubuntu’s standaard desktopomgeving vanaf versie 11.04 (Natty Narwhal).

 

Window-Management

 • Een windowmanager is software die de plaatsing en het uiterlijk van vensters afhandelt in het X Window System, ook wel X genoemd.
Het venster-beheer van het X Window System is doelbewust apart gehouden van de centrale software  welke een grafische weergave biedt. Dit is in tegenstelling tot de Macintosh en Windows platformen, die altijd een gecontroleerd en een beperkt aantal manieren hebben geboden voor interactie met, en weergave van vensters op, een scherm. In het X Window System kan de gebruiker kiezen uit verscheidene windowmanagers, die van elkaar verschillen op de volgende punten:
 • aanpasbaarheid, uiterlijk en functionaliteit:
 • tekstuele menu's om programma's te starten of instellingen te wijzigen 
 • meerdere bureaubladen en pagers om ertussen te wisselenmeerdere bureaubladen en pagers om ertussen te wisselen
 • systeemeisen zoals geheugen- of processorgebruik
 • de graad van integratie en consistentie met een desktop-omgeving,  en hoe een vollediger omgeving  aangeboden wordt m.b.t. configuratie-vensters en applicaties.Er bestaan ook alternatieve shells voor Microsoft Windows, zoals Emerge Desktop, die de standaard Windows Explorer-interface vervangen

De meest ganbare window-managers zijn : 

 • Metacity (de standaard in Gnome)
 • KWin (de standaard in KDE)
 • Enlightenment R17 en R16
 • Blackbox 
 • Fluxbox (minimalistisch, gebaseerd op Blackbox) 
 • Fvwm 
 • IceWM Ion (niet-overlappende windowmanager, werkend met tabbladen) 
 • JWM 
 • Twm 
 • Window Maker 
 • Xfwm (de standaard in Xfce) 
 • ......

Compositing windowmanagers

Dit type windowmanager werkt bij gratie van hardware-acceleratie. Het maakt speciale effecten mogelijk zoals een ronddraaiende kubus waarop zes aparte bureaubladen geprojecteerd zijn.
 • Compiz (één van de eerste compositing windowmanagers) 
 • Beryl (afgeleid van Compiz, waarbij features sneller toegevoegd worden) 
 • Compiz Fusion (de merge tussen Compiz en Beryl) 

Windowmanagers kunnen over het algemeen onder elke desktopmanager gebruikt worden!

Distro: welk merk of welke smaak?

 • De meest gebruikte distros van dit moment zijn Debian, Ubuntu, Suse en RedHat en Mandriva

 Hieronder een summiere vergelijking, voor een uitgereide specificatie bezoek de respectievelijke websites.

Distributie Versie Repos Pakket beheer Desktop-man. Windows-Man
Ubuntu 10.4   debian+ubuntu   Synaptic - Apt  Gnome  Metacity / Compiz /Emerald
 Kubuntu 10.4  debuian + ubuntu  Synaptic - Apt  KDE Metacity / Compiz / Emerald
 Mint  9.1  debian + ubuntu/mint  Synaptic - Apt  Gnome - LXDE - XFCE - FluxBox  Metacity / Compiz / Emerald
 RedHat    rpm  Yum  Gnome - KDE  Metacity / Compiz / Emerald
 OpenSuse    rpm  Yum  KDE  Metacity / Compiz / Emerald
 Puppy Linux    pup+pet+gslapt+deb  Pupget  Alle zijn mogelijk  Rox
 Mandriva  One    rpm  Urpmi - rpmdrake  Gnome  Metacity / Compiz / Emerald
 WattOS    debian+ubuntu  Synaptic  XFCE4  Metacity / Compiz / Emerald
 Debian    debian  Synaptic - Apt  Gnome - KDE  Metacity / Compiz / Emerald
 PCLinuxOS    rpm+pclinuxos  Apt - RPM  KDE - Gnome  Metacity / Compiz / Emerald

 

Links met algemene informatie over Ubuntu Linux:

Drucken