KALF Computertechniek

acers aspire

De onderstaande instructies zijn specifiek voor de Acer Aspire One, maar zijn ook bruikbaar voor andere netbooks.
Zo is de Packard Bell Dot.NL/01 vrijwel identiek aan de Acer Aspire One A150 (Packard Bell is een merk van Acer), op het BIOS en de vormgeving na.

Voor de Acer Aspire One, wordt beslist Ubuntu aangeraden.
Het systeem draait prima op dit kleine computertje en herkent de draadloze netwerkverbinding meteen.
Bij sommige versies van de Acer Aspire One moet u overigens in Ubuntu een kleine ingreep doen om de draadloze netwerkkaart aan te zetten.
Hieronder leest u hoe dat moet.

Kies niet de gewone Ubuntu versie maar een Netbook Edition.
Deze is speciaal toegesneden op de kleine schermpjes van de netboekjes, waardoor u daarmee het grootste gebruiksgemak bereikt, u kunt deze versie hier downloaden: http://http://www.geteasypeasy.com/

Het betreft een ISO-bestand (.iso) dat u voor installatie doeleinden op een USB-stick kunt zetten met behulp van het Linux programma "Opstartschijf aanmaken" (usb-creator-gtk), en is op te starten via Systeem - Beheer - Opstartschijf Aanmaken
Binnen dat programma klikt u op de knop "Overig" en vervolgens klikt u door naar het zojuist binnengehaalde .iso-bestand.

Hebt u geen harde-schijf-installatie van Ubuntu op een andere computer?
Dan kunt u een andere computer ook opstarten met een LiveCD-sessie van Ubuntu, en van daaruit usb-creator-gtk gebruiken, om een opstartbare USB-staaf te maken met UNE, of dit procede uitvoeren met een Windows computer en de HP usb-utility


Eerst het BIOS bijwerken
Allereerst wil u ervoor zorgen, dat uw Acer draait op het nieuwste BIOS waardoor uw netboekje optimaal werkt.
(BIOS=BasicInOutputSystem en verzorgt de communicatie tussen besturingsysteem en de hardware)
Hier haalt u het nieuwste BIOS (versie 3310) voor de Acer Aspire One A110. en hier voor de Acer Aspire One A150.
In het "readme"-bestand dat bij het BIOS is bijgesloten, staan de instructies hoe u te handelen.
Onder andere heeft u een opstartbare USB-geheugenstaaf met "UNEtbootin" nodig.

Acer Aspire One A150 (uitgevoerd met en harde schijf)
Op de Acer Aspire One A150 kunt u de volgende installatiemethode gebruiken om Ubuntu Netbook Edition te installeren.
Download hier uw "EasyPeasy Netbook Edition".
Installeer het .iso-bestand op een een USB-geheugenstaaf (nodig voor de harddisk-installatie), met behulp van het programma Opstartschijf aanmaken.
Dit programma is standaard geïnstalleerd in Ubuntu, en is op te starten via: Systeem - Beheer - Opstartschijf aanmaken.
Binnen dat programma klikt u op de knop Overig... en vervolgens klikt u door naar het zojuist binnengehaalde .iso-bestand.

Geen Ubuntu computer voorhanden?
Hebt u op een andere computer geen Ubuntu installatie op een harde-schijf staan, dan kunt u wellicht een andere computer opstarten met een LiveCD-sessie van Ubuntu, en van daaruit usb-creator-gtk gebruiken, om een opstartbare USB-staaf te maken met UNE.

Bekende problemen met de AOA 150
Het schuifje om de draadloze kaart aan- en uit te zetten werkt ook in Ubuntu, ook al lijkt het soms van niet omdat het lampje niet permanent brandt: let erop op dat u de kaart niet per ongeluk uitzet.
Sommige harde schijven hebben last van overmatig parkeergedrag, maar dat kunt u als volgt verhelpen.zie "fouten"
Zet de weergave van geluidsfragmenten uit, want bij de geluidskaart in dit netboekje, spelen die dwars door de muziek van de speler heen.
De beide geheugenkaartlezers (links en rechts) werken niet, maar voor de kaartlezer aan de rechterkant is een omzeiling van het probleem mogelijk: als u uw AAO opstart terwijl er al een SD-kaartje in de rechter-kaartlezer zit, dan herkent hij hem wel.
Dus even aanwennen om het kaartje erin te steken voordat u de AAO aanzet en veiligheidshalve zou ik het kaartje pas weer verwijderen nadat de AAO is afgesloten. Let wel, dit gaat alleen op voor de rechter-kaartlezer: de linker-kaartlezer blijft onbruikbaar.

Acer Aspire One A110 (met Solid State Disk, oftewel SSD)
Zo voorziet u de Acer Aspire One A110 van Ubuntu Netbook Edition.
Niet de gewone Ubuntu, want die is wat te zwaar voor dit type netboekje, dat slechts 512 MB RAM heeft.
Bovendien heeft u te maken met een Solid State Disk (SSD), die zeer langzaam is met schrijfacties (leesacties gaan wel snel).
U wilt dus uw systeem toesnijden op de SSD, voor maximale prestaties.
Deze handleiding gaat uit van een Acer Aspire One A110, dus met een Intel Atomprocessor, 512 MB RAM en een SSD van 8 GB.
Gezien de beperkte ruimte op de SSD kunt u het beste de voorgeïnstalleerde Linpus Linux geheel verwijderen, door Ubuntu de hele schijf te geven.
Als volgt krijgt u EasyPeasy op uw Acer Aspire One A110 netboek met SSD:

 1. Haal UNE binnen.http://www.geteasypeasy.com
 2. Installeer het .iso-bestand op een een USB-geheugenstaaf (nodig voor installatie), met behulp van het programma Opstartschijf aanmaken.
  Dit programma is standaard geïnstalleerd in Ubuntu, en te bereiken via Systeem - Beheer - Opstartschijf aanmaken.
  Binnen dat programma klikt u op de knop Overig... en vervolgens klikt u door naar het zojuist binnengehaalde .iso-bestand.
 3. Zorg dat de AAO aan een netwerkkabel hangt; tijdelijk bedraad internet dus. Start de AAO op vanaf de USB geheugenstaaf. Installeer UNE op de harde schijf (SSD).
 4. Pas de volgende ingrepen toe (deels tijdens de installatie en deels erna) om de langzame SSD wat sneller te maken: ssd-disks. Alleen van toepassing voor SSD's, niet voor gewone harde schijven!
 5. De installatie duurt lang, want de SSD is zeer langzaam met schrijfacties.
 6. Wifi (draadloos internet): daar hoeft u niets meer voor te doen.
  De Atheros draadloze netwerkkaart werkt namelijk direct, uit-de-doos.

Draadloze kaart aanzetten
Alleen bij sommige versies van de Acer Aspire One is het soms nodig om na de installatie van Ubuntu Netbook Edition, een kleine ingreep te doen om de draadloze kaart aan te zetten: Hulpmiddelen - Terminalvenster tik in (kopieer en plak: 3 x snel klikken, selecteert de hele regel): gksudo gedit /etc/modprobe.d/blacklist.conf druk op Enter.
Voeg de volgende regels toe, helemaal onderaan de bestaande tekst in dat tekstbestand (kopieer en plak): # schakelt de draadloze kaart in blacklist acer_wmi Opslaan, sluiten, computer volledig herstarten.
Draadloos werkt nu.Ook het lichtje (LED) van de draadloze kaart werkt.
Maar het brandt alleen dan, wanneer er gegevenstransport plaatsvindt via de draadloze kaart.
Dat is dus anders dan in Windows, waar het lampje permanent brandt.
Na de installatie is het tijd om Ubuntu netjes af te werken.zie "nazorg"
Alleen bij sommige versies van de Acer Aspire One is het soms nodig om na de installatie, een kleine ingreep te doen om de draadloze kaart aan te zetten:

Hulpmiddelen - Terminalvenster tik in: gksudo gedit /etc/modprobe.d/blacklist.conf druk op Enter.
Voeg de volgende regels toe, helemaal onderaan de bestaande tekst in dat tekstbestand (kopieer en plak):
# schakelt de draadloze kaart in blacklist acer_wmi Opslaan, sluiten, computer volledig herstarten.
Draadloos werkt nu.
Ook het lichtje (LED) van de draadloze kaart werkt, maar het brandt alleen dan, wanneer er gegevenstransport plaatsvindt via de draadloze kaart.
Dat is dus anders dan in Windows, waar het lampje permanent brandt.
g. Na de installatie is het tijd om Ubuntu netjes af te werken.
Bekende problemen met de AOA 110

 • Het schuifje om de draadloze kaart aan- en uit te zetten werkt ook in Ubuntu, ook al lijkt het soms van niet (omdat het lampje niet permanent brandt): pas dus op dat u de kaart niet per ongeluk uitzet.
 • Let op: de beide geheugenkaartlezers (links en rechts) werken niet. Er zijn wel wat noodoplossingen voor de SD-kaartlezers bekend, maar die vertrouw ik niet helemaal, en daarom vermeld ik die hier niet.
  Voor de kaartlezer aan de rechterkant is een omzeiling van het probleem mogelijk: als u uw AAO opstart terwijl er al een SD-kaartje in de rechter-kaartlezer zit, dan herkent hij hem wel.
  Dus even aanwennen om het kaartje erin te steken voordat u de AAO aanzet en veiligheidshalve zou ik het kaartje pas weer verwijderen nadat de AAO is afgesloten.
  Dit geldt alleen voor de rechter-kaartlezer: de linker-kaartlezer blijft geheel onbruikbaar.
 • Zet de weergave van geluidsfragmenten uit, want bij de geluidskaart in dit netboekje, spelen die dwars door de muziek van de speler heen. zie"fouten"
Drucken