KALF Computertechniek

linux' in een nieuw jasje gestoken

LinuxD96"Vroegeh", (pre oktober 2012) was er Gnome2, een Windows achtige desktop welke tot in de finesses door een gebruiker kon worden aangepast. Hedentendage zijn Cinnamon, Unity (Ubuntu),  Gnome Shell en Mate (spreek uit: mâté) en  de nieuwe smaken, waarbij Mate het meest lijkt op een Windows 98 desktop.
 

Desktop omgevingen:

Desktop-omgevingen kunnen, in de meeste gevallen, bovenop elke distributie (als extra) gebruikt worden.
Het zijn tenslotte (grotendeels) slechts "grafische schillen". Dus is er voor elck wat wils..

Mint 16 CinnamonCinnamon v2 is een moderne en toch vertrouwde desktop en in combinatie met Linux Mint biedt het zowel de beginner als de ervaren Linux gebruiker een stabiel en compleet systeem.
Met de versie 2.0 heeft men in de roos geschoten en zich verheven tot de mooiste DesktopManager van allemaal. Cinnamon is uitbreidbaar d.m.v. "applets".
Inmiddels is deze stabiele en flexibele desktop ook ideaal voor ex- Windows gebruikers die naar het alterternatief voor hunner zware en dure besturingsysteem zoekt.
 

unityUnity is de standaard desktop voor Ubuntu, en het ontwerp is wel even wennen omdat er (nog?) geen consistentie is in schermafhandeling: full-screen vensters worden gesloten d.m.v. een kruisje op de taakbalk terwijl non full-screen vensters dat kruisje tonen op hun eigen window taakbalk(-je).
Hoe sluit de gebruiker nu wat en hoe een applicatie af? Geneuzel denkt u? 

Lees over dit voorbeeld-gevalletje vs. ergonomie:

  • Een Firefox gebruiker die voor elke webpagina liever een aparte Firefox sessie opent omdat het vervelend en omslachtig is om elke keer "alle die tabs te sluiten". Na aangeven dat elke tab over een kruisje beschikt om te sluiten, wordt toch volhardt in de gedane bewering/ervaring. Van verbazing valt je mond vanzelf wijd open en vraag je je af waar in dit geval een fout in de ergonomie geslopen is.
     
  • unitycolorZo reageerde een ander, bij het zien van de Unity desktop, met het uitspreken van afschuw over de gebruikte kleuren en wist zeker dat dit systeem om die reden alleen al, niet voor gebruik in aanmerking zou komen.

Dit voorbeeld alleen al rechtvaardigd het bestaan van de ontelbare Linux versies: voor elk wat wils in plaats van een door de ontwikkelaar bepaalde desktop zoals bij Apple en Microsoft.

gnome3Gnome3 (en Unity) ziet de gebruiker als een "rondklikkende" klant en de ontwikkelaars pogen eventuele aanpassingen van  de desktop in eigen hand te houden.
Voor serieuze aanpassingen zal de gebruiker de command-line moeten gebruiken.

mate
Mate
biedt de gebruiker gelegenheid om via een grafische schil (net als Gnome2) en/of via de command-regel, zijn of haar desktop naar wens in te richten.
Als eerste door Linux Mint gebruikt en nu in o.a. WattOS en zelfs In Manjaro (Arch) beschikbaar.


kde
KDE
is min of meer een project van en voor ex-Windows gebruikers, met een bijzonder drukke desktop welke voorzien kan worden van veel gadgets en tierelantijnen. Hoeveel informatie heeft een mens in één oogopslag nodig? Deze desktop vraagt nogal wat rekenkracht van de CPU en grafische kaart en neigt naar "bloatware" (=onnodig en overdadig). Alle instellingen in KDE worden via knopjes, schuifjes en balkjes geregeld, en als de knopjes, schuifjes en balkjes niet aangeboden worden is het volgens de ontwikkelaars derhalve ook niet instelbaar-waardig.:-)
 

lxdeLXDE, is een lichtgewicht desktopomgeving, bedoeld voor minder krachtige computers. De hardware-eisen zijn dan ook relatief laag in vergelijking met GNOME of KDE. LXDE is sneller dan Xfce, maar beschikt over minder ingebouwde functionaliteit. De meeste onderdelen van LXDE zijn onafhankelijk van elkaar te installeren. De bestandsbeheerder van LXDE is PCManFM.
 

xfceXFCE is zwaarder dan LXDE maar weer lichter dan alle anderen, het is goed bruikbaar op langzamere (lees: oudere) computers en kan er toch visueel aantrekkelijk uitzien. Om deze doelstelling te behalen worden de Xfce-programma’s geschreven met alleen de ‘absoluut noodzakelijke’ functies, waardoor de programma’s snel opstarten en weinig geheugen gebruiken. De Filemanager is Thunar.
 

enlightementEnlightment (alias E of E17) is fraai gemaakt en alle onderdelen van Enlightenment zijn modulair en apart configureerbaar. Het ondersteunt compositie, waardoor 3D-effecten en snapping/tiling van vensters mogelijk wordt. Echter de configuratie gaat niet bijzonder intuitief.
 

puppy rainbowJWM is een goede window-manager voor oudere en minder krachtige computers maar kan ook prima op state-of-thee-art systemen werken. Het wordt standaard geinstalleerd op kleine distro' s, maar is ook voor andere distributies beschikbaar. De filemanager is ROX welke net als Windows verkennen geen tabs en/of split-screen mogelijkheid kent.

 

Drucken