KALF Computertechniek

kiss=deprecated met kde plasma 5.x: 

kde logoWow, eindelijk de gelikte, stabiele KDE omgeving, en ook nog met een rustige, non-windows, uitstraling! Dacht ik .....
Nu heeft de (hoofd-) ontwikklaar bedacht dat Linux gebruikers nogal naive, onderontwikkelde muisklikkers zijn en tegen zichzelf beschermd moeten worden.
Want, dat klikt maar op ieder aangeboden schermpje enzo, en da' s gevaarlijk.
Denkend aan de andere twee gesloten-source besturingsystemen dacht hij: dat kan ik ook.
Derhalve is het de gebruiker onmogelijk gemaakt om als root/administrateur een grafische applicatie te openen. Dat geldt van de tektverwerker tot de bestandsbeheerder en zelfs GParted partitiebeheer moet eraan geloven.

Hoe zeg je dat ook alweer? Oh ja, " wat een malloot is dat zeg..".
Todat de community daar een hack voor bedenkt zeg ik: "KDE....Weg Ermee"

HACK! voeg toe aan /home/gebruiker/.bashrc en aan /root/.bashrc:

if [ -n $DISPLAY ]; then
  if [ $USER=root ]; then 
    export $(dbus-launch)
  else
    xhost si:localuser:root
  fi
fi

linux' in een nieuw jasje gestoken

LinuxD96"Vroegeh", (pre oktober 2012) was er Gnome2, een Windows 95 / 98 achtige desktop welke tot in de finesses door een gebruiker kon worden aangepast. Hedentendage zijn Cinnamon, KDE, Unity (Ubuntu),  Gnome Shell en Mate (spreek uit: mâté) en  de nieuwe smaken, waarbij Mate en KDE het meest lijken op een Windows desktop.
 

Desktop omgevingen:

Elke desktop-omgevingen kan met elke distributie gebruikt worden.
Het zijn tenslotte slechts "grafische schillen". Dus is er voor elck wat wils..

Mint 16 CinnamonCinnamon v2 is een moderne en toch vertrouwde desktop en biedt zowel de beginner als de ervaren Linux gebruiker een stabiel en complete werkomgeving.

Met de versie 2.0 heeft men in de roos geschoten en zich verheven tot de mooiste DesktopManager van allemaal. Cinnamon is uitbreidbaar d.m.v. "applets".
Deze flexibele desktop is ideaal voor n00bs en geeks
 

unityUnity was (is nu Gnome) tot 2017 de standaard desktop voor Ubuntu, en het ontwerp is wel wennen omdat er geen consistentie is in schermafhandeling: full-screen vensters worden gesloten d.m.v. een kruisje op de taakbalk terwijl non full-screen vensters dat kruisje tonen op hun eigen venster. Hoe sluit de gebruiker nu, wat en hoe, een applicatie af? Geneuzel denkt u? 

Lees over dit voorbeeld-gevalletje vs. ergonomie:

 • Een Firefox gebruiker die voor elke webpagina liever een aparte Firefox sessie opent omdat het vervelend en omslachtig is om elke keer "alle die tabs te sluiten". Na aangeven dat elke tab over een kruisje beschikt om te sluiten, wordt toch volhardt in de gedane bewering/ervaring. Van verbazing valt je mond vanzelf wijd open en vraag je je af waar in dit geval een fout in de ergonomie geslopen is.
   
 • unitycolorZo reageerde een ander, bij het zien van de Unity desktop, met het uitspreken van afschuw over de gebruikte kleuren en wist zeker dat dit systeem om die reden alleen al, niet voor gebruik in aanmerking zou komen.

Dit voorbeeld alleen al rechtvaardigd het bestaan van de ontelbare Linux versies: voor elk wat wils in plaats van een door de ontwikkelaar bepaalde desktop zoals bij Apple, Microsoft en Gnome.

gnome3Gnome3 is een on-intuitieve en onrustige desktopomgeving, welke de gebruiker als een "rondklikkende" maniac beschouwd. De ontwikkelaars willen aanpassingen van  de desktop in eigen hand te houden, 
(Sinds 2017 is dit de standaard omgeving voor Ubuntu???)
Per mei 2018 kunnen er geen programma's meer gestart worden via " bestandsbeheerder" Nautilus.
Wat daarmee dus bestandsbeheerder AF is! Dus, dumpen en Nemo installeren.


mate
Mate
biedt de gebruiker gelegenheid om via een grafische schil (net als Gnome2) en/of via de command-regel, zijn of haar desktop naar wens in te richten.
Als eerste door Linux Mint gebruikt en nu in nagenoeg alle distro' s beschikbaar.


kde
KDE 4
is min of meer een project van en voor ex-Windows gebruikers, met een bijzonder drukke desktop welke voorzien kan worden van veel gadgets en tierelantijnen. Hoeveel informatie heeft een mens in één oogopslag nodig? Deze desktop vraagt nogal wat rekenkracht van de CPU en grafische kaart en neigt naar "bloatware" (=onnodig en overdadig). Alle instellingen in KDE worden via knopjes, schuifjes en balkjes geregeld, en als de knopjes, schuifjes en balkjes niet aangeboden worden is het volgens de ontwikkelaars derhalve ook niet instelbaar-waardig.:-)
 

kde plasma desktopKDE 5 Plasma is sterk verbeterd t.o.v. de versie 4, en gaat de goede kant op. Het is een mooie, rustige en consistente desktop.
Als vanouds blinkt KDE uit in mogeliikheden voor de beginnende Linux gebruiker om van alles te configureren, en met deze versie is dat niet anders, zij het op een minder chaotische manier.
Daarnaast biedt KDE, via KDE Connect, goede communicatie mogelijkheden met bv mobiele telefoons en kan door middel van widgets de desktop functioneel verfraaien. Een aanrader voor de gewone gebruiker, maar voor gevorderden is het te restrictief met root rechten.


lxde
LXDE, is een lichtgewicht desktopomgeving, bedoeld voor minder krachtige computers. De hardware-eisen zijn dan ook relatief laag in vergelijking met GNOME of KDE. LXDE is sneller dan Xfce, maar beschikt over minder ingebouwde functionaliteit. De meeste onderdelen van LXDE zijn onafhankelijk van elkaar te installeren. De bestandsbeheerder van LXDE is PCManFM.
 

xfceXFCE is zwaarder dan LXDE maar weer lichter dan alle anderen, het is goed bruikbaar op langzamere (lees: oudere) computers en kan er toch visueel aantrekkelijk uitzien. Om deze doelstelling te behalen worden de Xfce-programma’s geschreven met alleen de ‘absoluut noodzakelijke’ functies, waardoor de programma’s snel opstarten en weinig geheugen gebruiken. De Filemanager is Thunar.
 

enlightementEnlightment (alias E of E17) is fraai gemaakt en alle onderdelen van Enlightenment zijn modulair en apart configureerbaar. Het ondersteunt compositie, waardoor 3D-effecten en snapping/tiling van vensters mogelijk wordt. Echter de configuratie gaat niet bijzonder intuitief.
 

puppy rainbowJWM is een goede window-manager voor oudere en minder krachtige computers maar kan ook prima op state-of-thee-art systemen werken. Het wordt standaard geinstalleerd op kleine distro' s als Puppy Linux, maar is ook voor andere distributies beschikbaar. De filemanager is ROX welke net als de Windows verkenner geen tabs en/of split-screen mogelijkheid kent.

 

Drucken