linux timeline
Distributies (distro's)
Distributies zijn qua levensduur te onderscheiden in versies met een levensspan van 5 jaar en de zg. rolling distro's welke continue ge-update worden.De gebruiker kan in dat geval kiezen wanneer de aangeboden updates verwerkt zullen worden (per minuut, per uur, per paar uur, per dag, per aantal dagen, wekelijks of maandelijks, etc. ?), maar de mogelijkheden zijn aan de gebruiker overgelaten.
Ubuntu, Mint en dergelijke bieden 5 jaar volledige ondersteuning voor het besturingsysteem en aangeboden applicaties.
Maar, omdat de Linux Kernel (de motor zogezegd) onverwoestbaar is, wordt in werkelijkheid veel langer updates aangeboden, tot wel 8 jaar na de introductie.
diversiteit
Personeel van een bekende Desktop Monopolist "trolt" al jaren met o.a. de opmerking "dat Linux nooit wat kan worden omdat het zoveel smaken biedt".
Beste Troll, bekijk het eens anders: er wordt gebruikers niets opgedrongen omdat ieder individu eigen wensen en ideeen heeft, waar gehoor aan gegeven kan worden.
Bovendien, en daar komt ie: alles wat men met/in elke distro doet/uitvoert is Open-Source en dus oneindig uitwisselbaar.
Distro-hoppen is een gangbaar verschijnsel onder Linux gebruikers. De meerderheid heeft, al is het voor uit nieuwsgierigheid, een tweetal distro' s als dual-boot beschikbaar.
Met Linux is alle data, en zelfs data van een ander OS, altijd te benaderen en gebruiken, ongeacht waar deze opgeslagen is.
Als andere platformen Linux en in het bijzonder Open-Source niet met alle macht blijven tegenwerken zouden gebruikersgegevens op alle besturingsystemen "Platform-Onafhankelijk" zijn.
Overigens, een van die platformen(?) maakt er een gewoonte van om hunner Office software zg. lichtere versies uit te brengen met een eigen formaat dat niet uitwisselbaar is met de "grote broer". Erger nog, er worden vernieuwde pakketten uitgebracht welke niet compatibel zijn met vorige versies!! Daar gaan je documenten.
Hmm, dan krijg je alsnog allemaal verschillende, maar niet mengbare, smaken"
(totdat je Open-Source gaat gebruiken!)
kenmerken
Distributies kunnen enorm verschillen bij Gentoo tot aan Ubuntu en alles wat er tussen zit, kan de opbouw, werkwijze en integratie van de desktopomgeving een rol spelen. Bij distro's als Arch, Gentoo, Debian kan ook de overweging meetellen of aangeboden applicaties werkelijk Open-Source zijn om in aanmerking te komen tot opname in de distro.
Verder zijn er "rolling" distributies (Arch, Debian, e.a.)waarbij het niet meer nodig is om elke 5 jaar een nieuwe LongTermService versie te installeren, omdat er doorlopend, al of niet automatisch, upgrades en updates aangebracht/ingevoerd worden.
pedigree
De in bovenstaand schema onderverdeelde distro's:
ARCH

Deze distro, en aanverwanten, volgt het "Keep It Simple Stupid" (KISS principe.
Archlinux is een van
Crux afgeleide Linuxdistributie die zich richt op de gevorderde Linuxgebruikers die een snel, stabiel en lichtgewicht systeem op prijs stellen.
Pacman is de pakketten beheerder, en in tegenstelling tot de Debian achtigen worden er, naast kant-en-klare software, via de community dmv een AUR-helper, ook pakketten aangeboden welke on-the-fly voor het systeem gecompileerd worden. De distributie richt zich zowel op de desktop- als op de servermarkt. Een gebruikersvriendelijke desktop-loot os
EndeavourOS
Arch levert bovendien het meest uitgebreide naslagwerk waarin werkelijk alles m.b.t. Linux in een wiki verzameld is.
Klik hier voor Arch info en hier voor de Arch WiKi
Debian
Samen met Red Hat de oudste onder de distro' s, sinds 1990, en nu als een zg. "rolling"-distro.
Echter de afgeleidenen, als Ubuntu en Linux Mint volgen nog het bekende pad van 5 jaarlijkse upgrades.
Klik hier voor meer info
Linux Mint is een van Ubuntu afgeleide distributie en heeft gebruikersvriendelijkheid hoog in het vaandel staan.Als gevolg hievan is niet alle software
FOSS, met name de multimedia codecs worden standaard geinstalleerd. Voor FOSS puristen is dat een gruwel, maar voor de gebruiker is het wel zo makkelijk dat alles, en dan bedoel ik ALLES, gewoon werkt.
Exotische hardware? Installeer Linux Mint!
Klik hier voor meer info
Puppy Linux
Een lichtgewicht in systeemeisen en een zwaargewicht in prestaties.
Eveneens al lang in de aanbieding, ware het niet dat het pas sinds een paar jaar bijna voledig compatibel is geworden met de jongste Ubuntu versies.
.
Klik hier voor meer info
Gentoo
Gentoo hanteert het ultieme KISS principe!
Hoewel er tegenwoordig ook een kant en klare versie wordt aangeboden onder de naam Sabayon, is het bij Gentoo gebruikelijk dat de gebruiker deze distro en software zelf compileerd.
Een heel gedoe maar heeft als voordeel dat deze distro per systeem "op maat gesneden" is, wat snelheid en stabiliteit bevorderend werkt. Portage is het package management.
Voor de Die-Hard:
Klik hier voor meer info
Softlanding Linux System/SLS (Slackware)
In 1992 als een uitgebreide Linux versie aangeboden met netwerkmogelijkheden en een eenvoudige desktop.
Het systeem was erg "buggy" en werd al snel opgevolgd door het razend populaire Slackware van Linus Torvalds! (Mr. Linux) Afgeleiden hiervan zijn Zenwalk en OpenSUSE.
Klik hier voor meer info
Red Hat
De grootste, en professioneel, ondersteunde distro komt van Red Hat Enterprise Linux (RHEL)
Red Hat is een zakelijke, niet gratis, distributie en mag niet vrijelijk gedistribueerd worden.
Om de community toch tegemoet te komen geeft men wel de broncode vrij (Open-Sour
ce), waarop anderen vrijelijk een aangepaste distro mogen bouwen.
Als enige overgebleven van een reeks RedHat-clones, is Fedora de officiele open-source Red Hat distro.
Red Hat draag een enorme steen bij, qua manuren en financieen, waar het gaat om onderhoud en instandhouding van de Linux -kernel en -infrastructuur
manjaro
Manjaro Linux is gebaseerd op Arch Linux, en heeft zijn eigen set van pakketbronnen.
De distributie streeft ernaar om gebruiksvriendelijk te zijn voor beginnelingen, met behoud van de stevige Arch-basis, met name de pacman-pakketmanager en compatibiliteit met de pakketbronnen van Arch Linux.
Manjaro gebruikt zelf drie sets van pakketbronnen: de onstabiele bronnen bevatten de meest vooruitstrevende Archpakketten met mogelijk een of twee dagen vertraging; de geteste bronnen bevatten pakketten van de onstabiele bronnen die wekelijks gesynchroniseerd worden, die een eerste screening opleveren; en de stabiele bronnen bevatten alleen pakketten die stabiel worden geacht door het ontwikkelteam