KALF Computertechniek

Deze pagina is laatst gewijzigd/aangepast op 09-08-2018

linux timeline 

timeline

Distributies (distro's)

LinuxD96Distributies zijn qua levensduur te onderscheiden in versies met een levensspan van 5 jaar en de zg. rolling distro's welke continue ge-update worden.De gebruiker kan in dat geval kiezen of de updates dagelijk, wekelijks of zelfs maandelijks aangeboden worden.

Ubuntu, Mint en dergelijke garanderen 5 jaar volledige ondersteuning voor het besturingsysteem en aangeboden applicaties.
Maar, omdat de Linux Kernel (de motor zogezegd) onverwoestbaar is, wordt  in werkelijkheid  veel langer updates aangeboden, tot wel 8 jaar na de introductie.

diversiteit

Personeel van een bekende Desktop Monopolist "trolt" in fora al jaren met o.a. de opmerking "dat Linux nooit wat kan worden omdat het zoveel smaken biedt".
Beste Troll, bekijk het eens anders: er wordt gebruikers niets opgedrongen omdat ieder individu eigen wensen en ideeen heeft, waar gehoor aan gegeven kan worden.
Bovendien, en daar komt ie: alles wat men met/in elke distro doet/uitvoert is Open-Source en dus oneindig uitwisselbaar.
Distro-hoppen is een gangbaar verschijnsel onder Linux gebruikers. De meerderheid heeft een tweetal distro' s als Dual-boot beschikbaar en kunnen daarbij immer alle data, en zelfs data van een ander OS, altijd benaderen en gebruiken.
Als andere platformen Linux, en in het bijzonder Open-Source, niet met alle macht blijven tegenwerken zouden gebruikersgegevens op alle besturingsystemen "Platform-Onafhankelijk" zijn.

Overigens, een van die platformen(?)  maakt er een gewoonte van om hunner Office software zg.ichtere versies uit te brengen met een eigen formaat dat niet uitwisselbaar is met de "grote broer". Erger nog, er worden vernieuwde pakketten uitgebracht welke niet compatibel zijn met vorige versies!! Daar gaan je documenten.
Hmm, dan krijg je alsnog allemaal verschillende, maar niet mengbare, smaken" wink

kenmerken

Distro2 640Distributies kunnen enorm verschillen bij Gentoo tot aan Ubuntu en alles wat er tussen zit, kan de opbouw, werkwijze en integratie van de desktopomgeving een rol spelen. Bij distro's als Arch, Gentoo, Debian kan ook de overweging meetellen of aangeboden applicaties werkelijk Open-Source zijn om in aanmerking te komen tot opname in de distro.


Verder zijn er "rolling" distributies (Arch, Debian, e.a.)waarbij het niet meer nodig is om elke 5 jaar een nieuwe LongTermService versie te installeren, omdat er doorlopend, al of niet automatisch, upgrades en updates aangebracht/ingevoerd worden.


pedigree

De in bovenstaand schema onderverdeelde distro's:

Debian

debianSamen met Red Hat de oudste onder de distro' s, sinds 1990. Sinds kort is het een zg. "rolling"-distro, maar de afgeleiden, als Ubuntu met de Unity desktop en Linux Mint met Cinnamon of Mate. volgen nog het bekende pad van 5 jaarlijkse upgrades.
Klik hier voor meer info
 

Min logoLinux Mint is een van Ubuntu afgeleide distributie en heeft gebruikersvriendelijkheid hoog in het vaandel staan.Als gevolg hievan is niet alle software FOSS, met name de multimedia codecs worden standaard geinstalleerd. Voor FOSS puristen is dat een gruwel, maar voor de gebruiker is het wel zo makkelijk dat alles, en dan bedoel ik ALLES, gewoon werkt.
Exotische hardware? Installeer Linux Mint!
Klik hier voor meer info

arch

archlinux

Deze distro volgt het KISS principe.
Archlinux is een van Crux afgeleide Linuxdistributie die zich richt op de gevorderde Linuxgebruikers die een snel, stabiel en lichtgewicht systeem op prijs stellen.
Pacman is de pakketten beheerder, en in tegenstelling tot de Debian achtigen worden er, naast kant-en-klare software, ook pakketten aangeboden welke on-the-fly voor het systeem gecompileerd worden.
De distributie richt zich zowel op de desktop- als op de servermarkt. Een gebruikersvriendelijke desktop-loot os Antergos

Arch levert bovendien het meest uitgebreide naslagwerk waarin werkelijk alles m.b.t. Linux in een wiki verzameld is.

Klik hier voor Arch info en hier voor de Arch WiKi

Puppy Linux

puppyEen lichtgewicht in systeemeisen en een zwaargewicht in prestaties.
Eveneens al lang in de aanbieding, ware het niet dat het pas sinds een paar jaar bijna voledig compatibel is geworden met de jongste Ubuntu versies.
.
Klik hier voor meer info

 

Gentoo

gentooGentoo hanteert het ultieme KISS principe!
Hoewel er tegenwoordig ook een kant en klare versie wordt aangeboden onder de naam Sabayon, is het bij Gentoo gebruikelijk dat de gebruiker deze distro en software zelf compileerd. Een heel gedoe maar heeft als voordeel dat deze distro per systeem "op maat gesneden" is, wat snelheid en stabiliteit bevorderend werkt. Portage is het package management.

Voor de Die-Hard: Klik hier voor meer info
 

Softlanding Linux System/SLS (Slackware)

SlackwareIn 1992 als een uitgebreide Linux versie aangeboden met netwerkmogelijkheden en een eenvoudige desktop.
Het systeem was erg "buggy" en werd al snel opgevolgd door het razend populaire Slackware van Linus Torvalds! (Mr. Linux) Afgeleiden hiervan zijn Zenwalk en OpenSUSE.
Klik hier voor meer info
 

Red Hat

RedHatDe grootste, en professioneel, ondersteunde distro komt van Red Hat Enterprise Linux (RHEL)
Red Hat is een zakelijke, niet gratis, distributie en mag niet vrijelijk gedistribueerd worden.
Om de community toch tegemoet te komen geeft men wel de broncode vrij (Open-Sourfedorace!), waarop anderen vrijelijk een aangepaste distro mogen bouwen.
 

Caldera, Mandrive en Fedora verzorgen dergelijke distributies, waarbij laatstgenoemde de officiele open-source Red Hat distro is.
Red Hat draag een enorme steen bij, qua manuren en financieen, waar het gaat om onderhoud en instandhouding van de Linux -kernel en -infrastructuur
 

manjaro 

manjaro

Gebaseerd op Arch, maar met een eigen repository.
Er wordt in de installer een optie geboden om de bootloader in de rootpartitie te installeren, wat vervolgens resulteerd in 1990's soort Kernel Panic scherm.

En nog veel erger: de Live versie is ongevraagd en onverwacht een ISO 9660 image.
Zit die eenmaal op de usb-stck, zie het er maar eens vanaf te krijgen!
Dat moet uiteindelijk via fdisk gebeuren. Hoe? Kan je hier lezen....
 

chakra linux: niet (voor multiboot) geschikt

chakraChakra Linux is een van de vele pogingen die gedaan worden om een gepolijste distro te bouwen.
De basis is Arch en de desktopomgeving KDE, waarbij het eerste een positieve ontwikkeling is en ......, da's dan ook alles.

De meegeleverde KDE versie is het gedrocht met de "verboden" root rechten.
Maar, de grootste misser is de bootloader installatie. Chakra installeert deze, net als de andere Arch distro's, alleen nog in het MBR en overschrijft daarmee een bestaande Grub versie.

De geproduceerde Grub herkent weliswaar andere op de schijf geinstalleerde Arch versies, maar weet daar niet de juiste parameters aan te koppelen waardoor deze niet langer bootbaar zijn.

Onvergeeflijk, dus gaat Chakra direct op de schroothoop!

Drucken