KALF Computertechniek

Deze pagina is laatst gewijzigd/aangepast op 17-03-2016

timeline

Distributies (distro's)

LinuxD96Nagenoeg alle aanbieders van gerenomeerde distributies garanderen 5 jaar volledige ondersteuning voor het besturingsysteem en aangeboden applicaties.
Bovendien, omdat de Linux Kernel (de motor zogezegd) onverwoestbaar is, wordt  in werkelijkheid  veel langer updates aangeboden, tot wel 8 jaar na de introductie.
 

diversiteit

Personeel van een bekende Desktop Monopolist "trolt" in fora al jaren met o.a. de opmerking "dat Linux nooit wat kan worden omdat het zoveel smaken biedt".
Beste Troll, bekijk het eens anders: er wordt gebruikers niets opgedrongen omdat ieder individu eigen wensen en ideeen heeft, waar gehoor aan gegeven kan worden.
Bovendien, en daar komt ie: alles wat men met/in elke distro doet/uitvoert is Open-Source en dus uitwisselbaar.
Distro-hoppen is een gangbaar verschijnsel onder Linux gebruikers. De meerderheid heeft een tweetal distro' s als Dual-boot beschikbaar en kunnen daarbij immer alle data, en zelfs data van een ander OS, altijd benaderen en gebruiken.
Als andere platformen Linux, en in het bijzonder Open-Source, niet met alle macht blijven tegenwerken zouden gebruikersgegevens op alle besturingsystemen "Platform-Onafhankelijk" zijn.

Overigens, een van die platformen(?)  maakt er een gewoonte van om hunner Office software lichtere versies uit te brengen met een eigen formaat dat niet uitwisselbaar is met de "grote broer", danwel de nieuw uitgebrachte Office pakketten niet compatibel te maken met de vorige versies!! Daar gaan je documenten.
Hmm, dan krijg je alsnog allemaal verschillende, maar niet mengbare, smaken" wink

kenmerken

Distro2 640Distributies kunnen enorm verschillen: bij Arch tot Ubuntu en alles wat er tussen zit, kan de opbouw, werkwijze en integratie van de desktopomgeving een rol spelen. Bij enkele distro' s (Arch, Gentoo, Debian, e.a.) kan ook de overweging meetellen of aangeboden applicaties werkelijk Open-Source zijn om in aanmerking te komen tot opname in de distro.


Verder zijn er "rolling" distributies waarbij het niet meer nodig is om elke 5 jaar een nieuwe LongTermService versie te installeren, omdat er doorlopend, al of niet automatisch, upgrades en updates aangebracht/ingevoerd worden.


pedigree

De in bovenstaand schema onderverdeelde distro's:

Debian

debianSamen met Red Hat de oudste onder de distro' s. Sinds kort zelf een "rolling"-distro, maar de afgeleiden volgen nog het bekende pad van 5 jaarlijkse upgrades. De bekendste zijn Ubuntu met de Unity desktop en Linux Mint met Cinnamon of Mate.
Klik hier voor meer info
 

Min logoLinux Mint is een van Ubuntu afgeleide distributie en heeft gebruikersvriendelijkheid hoog in het vaandel staan.Als gevolg hievan is niet alle software FOSS, met name de multimedia codecs worden standaard geinstalleerd. Voor FOSS puristen als Debian is dat een gruwel, maar voor de gebruiker is het wel zo makkelijk dat alles, en dan bedoel ik ALLES, gewoon werkt.
Exotische hardware? Installeer Linux Mint!
Klik hier voor meer info

Puppy Linux

puppyEen lichtgewicht in systeemeisen en een zwaargewicht in prestaties.
Eveneens al lang in de aanbieding, ware het niet dat het pas sinds een paar jaar bijna voledig compatibel is geworden met Ubuntu (Lucid).
Klik hier voor meer info

 

Gentoo

gentooHoewel er tegenwoordig ook een kant en klare versie wordt aangeboden onder de naam Sabayon, is het bij Gentoo gebruikelijk dat de gebruiker deze distro en software zelf compileerd. Een heel gedoe maar heeft als voordeel dat deze distro per systeem "op maat gesneden" is, wat snelheid en stabiliteit bevorderend werkt.
Portage package management. Voor de Die-Hard: Klik hier voor meer info
 

Softlanding Linux System/SLS(Slackware)

SlackwareIn 1992 als een uitgebreide Linux versie aangeboden met netwerkmogelijkheden en een eenvoudige desktop.
Het systeem was erg "buggy" en werd al snel opgevolgd door het razend populaire Slackware van Linus Torvalds! (Mr. Linux) Afgeleiden hiervan zijn Zenwalk en Open SUSE.
Klik hier voor meer info
 

Crux / Arch

cruxHier geldt nog meer dan bij Gentoo het KISS principe.

De doorgewinterde gebruiker wordt geacht alles, van kernel tot applicaties, zelf te compileren, met als resultaat een "lean and mean machine" dat veelal leunt op Unix-like, c.q. BSD, scripts.
Klik voor meer info

Red Hat

RedHatDe grootste, en professioneel, ondersteunde distro komt van Red Hat Enterprise Linux (RHEL)
Red Hat is een zakelijke, niet gratis, distributie en mag niet vrijelijk gedistribueerd worden.
Om de community toch tegemoet te komen geeft men wel de broncode vrij (Open-Sourfedorace!), waarop anderen vrijelijk een aangepaste distro mogen bouwen.

Caldera, Mandrive en Fedora verzorgen dergelijke distributies, waarbij laatstgenoemde de officiele open-source Red Hat distro is.
Red Hat draag een enorme steen bij, qua manuren en financieen, waar het gaat om onderhoud en instandhouding van de Linux -kernel en -infrastructuur
 

 

Drucken