KALF Computertechniek

nokia n900 (the best there was)

Een Nokia telefoon in dit Linux verhaal?

De N900 is een Internet / Tablet / hand- palmcomputer welke ook nog over een telefoonfunctie beschikt.

Nokia N900Het toestel is een gevanceerde smartphone met touchscreen en een uitschuifbaar qwerty-toetsenbord. De Nokia N900 is voorzien van het  Maemo 5 besturingssysteem. Dit is uitgekled Linux besturingssysteem. De N900 heeft een krachtige ARM Cortex-A8 processor en tot 1GB toepassingsgeheugen. In combinatie met OpenGL ES 2.0 grafische acceleratie is, volgens Nokia, multitasking van PC-niveau mogelijk. Wisselen tussen applicaties is heel eenvoudig, omdat alle actieve content voortdurend via het dashboard beschikbaar is. Handig is de mogelijkheid om het panoramische startscherm verregaand te personaliseren met shortcuts, widgets en applicaties. Dankzij de hoge schermresolutie (800 x 480 pixel) heb je een compacte, maar relatief goede surfervaring, waarbij betrekkelijk weinig horizontaal gescrolld hoeft worden.

Het toestel heeft het Maemo besturingsysteem, wat is afgeleid van Debian.

Toepasingen:

  • Als Network tablet, (mail, social, browsen,etc)
  • Via Bambuser (zie onder) video' s direct op een site doen plaatsen.
  • Stream muziek naar hi-fi tuner-versterker dmv ingebouwde FM-zender
  • De xterminal biedt alle mogelijkheden om de tablet naar wens in te richten
  • XVNC server om via het pc beeldscherm en toetsenbord de cli te gebruiken.(een client is ook beschikbaar, maar ik zie het nut er niet van in om een 1600x1100 resolutie op een postzegel weer te geven.)

  •  

Een ernstig minpunt is echter het telefoongedeelte: een closed source (by Nokia) applicatie welke "buggy as hell" is indien er manueel gebruikt van gemaakt wordt. (Een hands-free bluetooth verbinding met een autoradio werkt wel goed)
Nu Nokia op een kussen ligt met Microsoft, is een upgrade c.q. bugfix voor het telefoongedeelte een utopie geworden.

Door middel van een Dual Sim kaart heb ik immer een backup telefoon bij de hand voor als de N900 telefoon weer eens crasht.

Drucken