KALF Computertechniek

Deze pagina is laatst gewijzigd/aangepast op 18-03-2018

netwerken

yEd BIGEen netwerk kan 1 tot vele duizenden computers bevatten , die met elkaar communiceren .(jawel, 1 Linux computer is ook een netwerkje) 


Een thuisnetwerk zal gewoonlijk beperkt blijvenvan 2 tot 4 computers (en wellicht nog enkele mobiele telefoons) en het opzetten van zo' n netwerk is vrij simpel voorzover het optie 1 betreft.....

Waarom een netwerk aanleggen?

Het nut van een netwerk is het kunnen delen van bestanden en programma's eventueel via een Webserver

Optie 1: Wat is er nodig voor een modern Thuisnetwerk?

Het gemak van het aansluiten van een onbeperkt aantal computers volgens deze optie is dat elk van de computers met 1 kabel, danwel draadloos, aangesloten kan worden.
Hiervoor is een 'verdeeldoos' vereist die de straight en/of crossover kabels van de aangesloten computers met elkaar verbindt.
Deze verdeeldoos, een zg. router (spreek uit op z'n Engels als "roeter" en op z'n Amerikaans als "rou-ter"), kent elke aangesloten computer een eigen adres toe.

De door een computer verstuurde data is voorzien van een uniek kenmerk (IP-adres) en wordt via de router doorgesluisd (verkeersroute) naar het/de juiste IP-adres(-sen)in het netwerk.

netwerk

Benodigdheden voor een netwerk:

  • Per computer een ethernet- en/of een WiFi-netwerkkaart
  • Per computer een netwerkkabel (UTP cat 5)
  • Een router / modem

Het netwerk aansluiten:

Dit is een vrij simpel karwei, sluit de computers aan op de router.

Het netwerk Configureren:

De computer zal via de router "automatisch" ingesteld worden d.m.v. het Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP)

Een voorbeeld van een thuisnetwerk:(klik op afbeelding voor vergroting)

thuislan

Om het netwerk optimaal te kunnen benutten dient er wel het een en ander geconfigureerd te worden.

Ga door naar het hoofdstuk ip-adres

Optie 2: Wat is er nodig voor een "OldSchool" Thuisnetwerk?

Is een netwerk met twee computers ook mogelijk met alleen een modem?
Natuurlijk kan dat, zo deden we dat vroeger :-)
In een van de computers dient een tweede netwerkkaart te worden geïnstalleerd. (een netwerkkaart is te herkennen aan een iets forsere "telefoonaansluiting").eth0

Een "crossed-cable" is een netwerkkabel waarbij een aantal draden "omgedraaid" zijn zodat 2 computers direct met elkaar kunnen communiceren.

Een "straight-netwerkkabel" is opgemaakt uit 8 parallel lopende draden, waaronder 1 paar verzend- en een 1 paar ontvangst draden.

Wanneer je deze kabel zou gebruiken tussen twee computers (zonder tussenkomst van bv een hub of switch) zouden de verzend en ontvangdraden op dezelfde plek komen en gaan beide computers luisteren en zenden via dezelfde draadjes wat botst en dus geen communicatie kan opleveren. 

cross

Voor een internet verbinding koppelt men de computer, voorzien van twee netwerkkaarten, via een 'straight' cat-5 kabel met het internet-modem en stelt dze in als "gateway".

Het het tweede netwerkkaartje wordt met een "crossover" kabel een verbinding gelegd tussen de twee systemen

Benodigdheden:  2 Computers - 3 Netwerkkaarten (type UTP) - 1 Straight kabel naar een modem - 1 Crossover kabel(s)  tussen de computers onderling.

Deze 2e optie is voor de leek een ingewikkeld procede, waarbij proxy's en gateways geinstalleerd dienen te worden, en is totaal achterhaald door de introductie van goedkope "routers", waarbij de configuratie een fluitje van een cent is met automatisch gelegde verbondingen en crossover kabels verleden tijd zijn (deze kunnen overigens wel gebruikt worden).

Conventies

In deze handleiding zal de installatie en configuratie via de terminal gedaan worden.
in dit gestippelde kader staat een commando
en in een kader als dit worden de resultaten van een commando weergegeven
Natuurlijk kunnen software-applicaties ook grafisch geinstalleerd worden via "synaptic" of het "software-center".
De configuratie fine-tuning gaat sneller via de commandline maar eventueel kan ook met een tekstverwerker uitgevoerd worden (zonder opmaak: bv "Geany") door in een terminal te typen: sudo geany <configuratie-bestand-naam>.
Drucken