KALF Computertechniek

Deze pagina is laatst gewijzigd/aangepast op 11-11-2016

netwerken

yEd BIGEen netwerk kan 1 tot vele duizenden computers bevatten , die met elkaar communiceren .(jawel, 1 Linux computer is ook een netwerkje) 


Een thuisnetwerk zal gewoonlijk beperkt blijvenvan 2 tot 4 computers (en wellicht nog enkele mobiele telefoons) en het opzetten van zo' n netwerk is vrij simpel voorzover het optie 1 betreft.....

Waarom een netwerk aanleggen?

Het nut van een netwerk is het kunnen delen van bestanden en programma's eventueel via een Webserver

Optie 1: Wat is er nodig voor een modern Thuisnetwerk?

Het gemak van het aansluiten van een onbeperkt aantal computers volgens deze optie is dat elk van de computers met 1 kabel, danwel draadloos, aangesloten kan worden.
Hiervoor is een 'verdeeldoos' vereist die de straight en/of crossover kabels van de aangesloten computers met elkaar verbindt.
Deze verdeeldoos, een zg. router (spreek uit op z'n Engels als "roeter" en op z'n Amerikaans als "rou-ter"), kent elke aangesloten computer een eigen adres toe.

De door een computer verstuurde data is voorzien van een uniek kenmerk (IP-adres) en wordt via de router doorgesluisd (verkeersroute) naar het/de juiste IP-adres(-sen)in het netwerk.

netwerk

Benodigdheden voor een netwerk:

  • Per computer een ethernet-netwerkkaart danwel een WiFi ethernetkaart
  • Per computer een netwerkkabel (UTP cat 5)
  • Een centrale router / modem

Het netwerk aansluiten:

Dit is een vrij simpel karwei, sluit de computers aan op de router.

Het netwerk Configureren:

De computer zal via de router "automatisch" ingesteld worden d.m.v. het Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP)

Een voorbeeld van een thuisnetwerk:(klik op afbeelding voor vergroting)

thuislan

Om het netwerk optimaal te kunnen benutten dient er wel het een en ander geconfigureerd te worden.

Ga door naar het hoofdstuk ip-adres

Optie 2: Wat is er nodig voor een "OldSchool" Thuisnetwerk?

Wat u nodig heeft voor een netwerk van twee computers zonder router?

In een van de computers dient een tweede netwerkkaart te worden geïnstalleerd. (een netwerkkaart is te herkennen aan een iets forsere "telefoonaansluiting").eth0

Een crossed cable is een netwerkkabel waarbij een aantal draden "omgedraaid" zijn zodat 2 computers direct met elkaar kunnen communiceren.

Dit is omdat een straight netwerkkabel is opgemaakt uit 8 parallel lopende draden, waaronder 1 paar verzend- en een 1 paar ontvangst draden.

Wanneer je deze kabel zou gebruiken tussen twee computers (zonder tussenkomst van andere apparaten) zouden de verzend en ontvangdraden op dezelfde plek komen en gaan beide computers luisteren en zenden via dezelfde draadjes wat uiteraard geen communicatie kan opleveren. 

cross

Voor een internet verbinding koppelt men de computer, die met de twee netwerkkaarten, d.m.v. een 'straight-cable' aan op het internet-modem en deze computer dient vervolgens als "gateway" ingesteld te worden.

Via het tweede netwerkkaartje maakt u met verbinding met d'andere computer via een "crossover" kabel

Benodigdheden:  2 Computers - 3 Netwerkkaarten (type UTP) - 1 Straight kabel naar een modem - 1 Crossover kabel(s)  tussen de computers onderling.

Deze 1e optie is voor de leek een ingewikkeld procede, waarbij proxy's en gateways geinstalleerd dienen te worden, en is compleet achterhaald door de introductie van goedkope "routers", waarbij de configuratie een fluitje van een cent is omdat deze de verbindingen automatisch legt en er geen crossover kabels nodig zijn.

Conventies

In deze handleiding zal de installatie en configuratie via de terminal gedaan worden.
in dit gestippelde kader staat een commando
en in een kader als dit worden de resultaten van een commando weergegeven
Natuurlijk kunnen software-applicaties ook grafisch geinstalleerd worden via "synaptic" of het "software-center".
De configuratie fine-tuning gaat sneller via de commandline maar eventueel kan ook met een tekstverwerker uitgevoerd worden (zonder opmaak: bv "Geany") door in een terminal te typen: sudo geany <configuratie-bestand-naam>.
Drucken