KALF Computertechniek

Deze pagina is laatst gewijzigd/aangepast op 23-01-2015

Microsoft beëindigt mainstream support-periode voor Windows 7

Microsoft heeft dinsdag de mainstream support-periode voor Windows 7 afgesloten.
Er wordt vanaf heden "extended support" aangeboden, tot 14 januari 2020,  waarbij nieuwe features achterwege blijven en er alleen nog maar "security updates" uitgebracht worden.

Mainstream support stop betekent dat de gewone updater niet meer werkt, tenzij je een contract hebt met Microsoft dat extended support regelt en gebruikers moeten voortaan betalen voor specifieke ondersteuning, zoals een nieuwe browser, updated DirectX en/of de de nieuwe h.265 codec van Microsoft

Windows 7-gebruikers moeten voortaan dus betalen voor ook specifieke hotfixes en voor lekken die niet via de reguliere beveiligingsupdates gedicht worden. Microsoft zal de ondersteuning voor Windows 7 op 14 januari 2020 geheel staken.

Het OS wordt momenteel nog breed gebruikt, mede door de populariteit van het besturingssysteem binnen het bedrijfsleven en de toeloop van voormalige XP-gebruikers. Veel gebruikers zeggen deze Windows-versie, die in oktober 2009 uitkwam na het 'Vista-debacle', te waarderen om het feit dat Windows 7 geen nieuwe ModernUI- of Metro-interface biedt.

Windows 7 is officieel voor consumenten al niet meer te koop, zowel bij een nieuwe pc als los, maar het is nog wel mogelijk om voor computers waarop Windows 8 is voorgeïnstalleerd een downgrade aan te vragen naar Windows 7.

Microsoft staakt vanaf dinsdag ook de ondersteuning voor Virtual Server 2005, Systems Management Server 2003, Host Integration Server 2004, Visual FoxPro 9.0 en Windows CE 5.0. De eerstvolgende Windows-versie die met pensioen gestuurd zal worden is Windows Vista: deze krijgt op 11 april 2017 het stempel 'end-of-life'.

US, UK, Duitsland en Nederland raden het gebruik van Windows af!

We zijn weer thuis: ook windows 7 en 8 blijken lek te zijn!!

Welliswaar noemen ze alleen de Internet Explorer omdat men niet wil rondbazuinen dat de browser door-en-door verweven is met de desktop en het onderliggende besturingsysteem!

En bestaan nog "experts" die positief blijven over IE:

Joost Schellevis, van techblog Tweakers, vindt dat IE het 'de laatste jaren een heel behoorlijke browser is geworden'. 'Vroeger moest je bijvoorbeeld een website bouwen voor alle browsers. En vervolgens was het dan zaak om het ook nog te laten werken op Internet Explorer. Dat probleem is er niet meer.

(Tweakers.net is een Microsoft-employee platform waar de bezoekers tweakers ie lekboos reageren wanneer er alleen al het gebruik van alternatieve Non-Microsoft software gesuggereerd wordt!. Zie hier een hoofdartikellijst van deze site, ten tijde van de " alomvattende Windows/IE lekkage en zoek naar nieuws over het lek!)

Daarentegen melden de echte beveiligingexperts dat:

Waarom gebruiken er dan toch nog zo veel mensen de browser van Microsoft?
De Winter en security-analist Polak schetsen drie redenen. 'Ten eerste zijn mensen gewoon gemakzuchtig: Microsoft wordt geïnstalleerd, daar zit IE op, dus daar laten we het bij. En gebruikers zijn conservatief: ik gebruikte IE al in Windows 95, dus waarom nu niet meer?', aldus Polak.

De Winter geeft nog een reden, namelijk dat veel applicaties van bedrijven en overheden alleen werken in Internet Explorer. 'Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld administratie en ziektemeldingen. Die zijn niet zomaar over te zetten in andere browsers. Dat maakt Microsoft machtig en de bedrijven kwetsbaar.'

win7 en xp incompatibiliteit: cml9.dll

Microsoft is helaas niet zo'n betrouwbare partner.
XP programma's blijken niet altijd te werken in nieuwere Windows versies.
Onbegrijpelijk, en het allerergste is dat hierdoor virussen, mall- en spyware aangetrokken worden!

Zo heeft Nikon heeft een aantal fotobewerking- cq camera-manipulatie programma's welke in Windows 7 alleen zullen werken indien het bestand CML9.dll aanwezig is. Nikon's programma's worden met CML8.dll geleverd.

Nu zou je denken dat CML9.dll zomaar vanaf een andere distributie (Vista / 7 / o.i.d.) of van het Internet geplukt kan worden, echter niets is minder waar.
Een zoektocht op het Internet levert alleen maar hyperlinks op naar allerlei "repair- en fix-" programma's waarvan je op afstand al kunt ruiken dat het hier om malafide rommel gaat.
Maar ja, zou je denken, het programma moet toch opgestart worden dus downloaden en installeren maar!  NIET DOEN dus ...!

Zo wordt er allerlei rommel geinstalleerd zoals Ask toolbar, TornTV torrent downloader en TornTV spyware 4, echter CML9.dll is in geen velden of wegen te bekennen.

Als gebruiker zit je inmiddels wel met deze rommel opgescheept en zal er het nodige werk gedaan moeten worden om dit alles te verwijderen.

Dus: pak wincml.zip uit op naar desktop, kopieer het uitgepakte bestand als cml9.dll en plaatst beide bestanden in de system en/of system32 map en hope for the best!

21 oktober 2013

windows not genuine: instaLleer "windows loader"

Veel geld uitgegeven voor je besturingsysteem, en een daarna nieuwe computer gekocht?
Da' s pech want dat wordt opnieuw dokken voor de Windows Tax!
Of koop een goede en Windoosloze 2e hands computer en installeer deze WinLoader(v.2.0..3/DAZ) of WinLoader (v.2.1.2/DAZ) om je eigen, al betaalde, versie weer bruikbaar te maken.

Unzip c.q. pak het bestand uit en klik op "Windows Loader.exe"
De installatie is kinderlijk eenvoudig: klik op het gedownloade bestand met de winloader
rechtermuisknop en kies voor " als administrateur openen" en daarna is het klikken
zonder tikken totdat er eenvoudige keuzes gemaakt moeten worden (het moet toch niet veel gekker worden) in de diverse computermerken! 

Kies in alle drie gevallen voor je eigen merk, en bij de laatste op je windos versie en klik op "install".
Daarna even wachten totdat, op de achtergrond, het process vervolbracht is en vervolgens de computer gereboot moet worden.

BELANGRIJK: schakel VOOR de installatie de Anti-Virus software uit!

Introductie windows 7

Mei 2013 en Deze pagina is laatst gewijzigd/aangepast op 23-01-2015

Jaren (2013) na de introductie heb ik me gewaagd aan Windows 7 (Ultimate version).
Echter na de eerste kennismaking werd mij al snel duidelijk dat Microsoft hier, na twintig jaar, eindelijk een mijlpaal heeft geplaatst.
keepout.pngHet systeem is een openbaring en lijkt een volwassen status bereikt te hebben: (de Ultimate versie)

De bovenstaande "strike-out"  is het resultaat van de ervaringen opgedaan in het dagelijkse gebruik.

klik hier voor meer inzicht in genoemde ervaringen!

 


Herstel de Ctrl-Alt-Del toets:

Start  regedit in een terminal en maak een nieuwe sleutel aan:

Hive: HKEY_CURRENT_USER 

Key: Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System 

Name: EnableTaskMgr 

Type: REG_DWORD

Value: 0=Disable (0 is Don't Disable, Enable TaskManager


Voeg Enige Linux functionaliteiten toe:

Via de nodige add-ons (o.a. dexto virtual desktops) worden nu ook enige Linux functies mogelijk gemaakt.

NFS SHARE OP WIN7

Er is zelfs een ondersteuning voor NFS ingebouwd welke nog wel geactiveerd dient te worden:
 1. Open  Configuratiescherm
 2. Klik op Programma's
 3. Klik op Windows-onderdelen in- of uitschakelen
 4. Vink "Services for NFS" aan
 5. Expand dit item en vink ook "Client" en "Systeembeheer" aan.
 6. Reboot
 7. Configuratie GUI: Administrative Tools->Services for NFS.
 8. Configuratie CLI: type  'nfsadmin' in een terminal.
 9. Koppel de remote NFS-share aan via: mount -o nolock serverip://share/name driveletter:
 10. Het gaat niet direct erg soepel en Windows "Help" is en blijft even knullig as ever, dus enige fine-tuning is noodzakelijk  volgens deze link

win7nfs

NFS shares zijn beschikbaar ondanks het rode kruis op de mappen!!

ssh tussen win7 en linux, mac, android en/of windows xx

Nu gaan we het extra "lekker" maken: gebruik Linux programma's in Windows zónder virtualisatie!!

Installeer:

 1. Putty download
 2. Xmimg download
 3. Volg deze aanwijzingen
 4. Log met Putty in op de remote SSH server
 5. Start een applicatie en zie deze lokaal op het Windows werkblad verschijnen.

Bijvoorbeeld: Linux' Synaptic in Windows 7 :

win7X11

 

bestandsuitwisseling

Om Windows bestanden als muziek en foto's met een Linux programma te kunnen bewerken dienen deze  opgeslagen te zijn op een netwerkschijf.
Dit omdat Windows een paralel Linux bestandsysteem niet herkent, en in het geval van Putty omdat de Linux server met de netwerkschijf door de Win7 client niet gebruikt kan worden zonder eerst weer via Samba een koppeling te maken naar een in Win7 gedeelde map. Dat is echter een mijl op zeven en zal allerlei network-collisions kunnen veroorzaken.

Het zou al met al makkelijker zijn al de Windows gebruiker een NFS client én server ter beschikking zou staan.

 

win7_ssh

 

Drucken