KALF Computertechniek

Deze pagina is laatst gewijzigd/aangepast op 08-10-2015

linux workflow in fotografie (work in progress!)

Deel 1: kort door de bocht

Mijn (Linux MInt) foto-workflow is redelijk kort: SD/CF kaart met RAW images --> GThumb photo importer --> AfterShotPro.

 1. Sluit een kaartlezer met een geheugenkaart aan op de computer USB poort
 2. Er opent zich een GThumb import dialoogscherm waarin een relevante gebeurtenis ingevuld kan worden en de gewenste NEF locatie. Kies al of niet voor de optie voor het verwijderen van de foto's op de geheugenkaart na de import en klik op importeren.
 3. Start AfterShotPro en klik op de zojuist aangemaakte map.
 4. Bewerk de negatieven en bewaar indien gewenst in de bovenliggende map in het formaat max 1600 px (voldoende om via Chromecast op een (TV) scherm te vertonen.
 5. Wanneer alle bewerkingen naar volle tevredenheid zijn uitgevoerd, dan de images eventueel classificeren en/of extra taggen en importeren in de ASP database om recuperatie via allerlei filters sterk te vergemakkelijken

Deel 2: The Long Way

Mijn camera werkt met zowel CF als SD kaarten. Op de 16GB SD worden mijn NEF images opgeslagen en de 8GB CF kaart is voor de opslag van AVI's en voor eventuele backup danwel overloop.
De kaarten worden bij voorkeur met een kaartlezer aan de computer gekoppeld.


gthumb importer

Na het aankoppelen laat ik de Importer automatisch opstarten
De (hoofd)locatie hoef ik maar één keer per jaar te wijzigen: 2014 --> 2015
De maplocatie is altijd de datum (yyyy-mm-dd) aangevuld met de gebeurtenisgthumb events (event) en de NEF submap waarbij alleen de maplocatie aangepast wordt.

 

Dat behelst de gehele voorbereiding om de negatieven (RAW-foto's) te gaan bewerken in een daarvoor bedoeld programma bv in mijn geval AfterShotPro.

ASP dbase modeDatabase mode heeft dezelfde hierarchische structuur als de filesystem modus, met het verschil dat foto's op verschillende manieren gefilterd kunnen worden:

 • Rating in stars
 • Tags, Vlagkleure
 • etc

 

 

De filesystem modus is bedoeld om de foto's te bewerken en tevens kunnen hier alle queries toegekend worden.

ASP file modus

AfterShotPro heeft een aantal standaard opties, maar put zijn werkelijke kracht uit de vele beschikbare plugins, welke veelal gratis zijn en door enthousiaste gebruikers aangeboden worden.

 • Grad
 • Perspector
 • Nostalgia
 • etc

 

 

Drucken