KALF Computertechniek

Deze site is laatst gewijzigd/aangepast op 25-04-2018

wine: windows programma's gebruiken met linux

Wine (sinds 1993) staat voor Wine Is Not an Emulator.

wineWine is een programma waarme Windows software gebruikt kan worden op andere besturingssystemen waaronder Linux en Mac OS X. Wine gebruikt daartoe zowel de Win16-, Win32- en Win64-API en kan bijgevolg 16 bit-, 32 bit- en 64 bit-Windowsprogramma's draaien op op het 32 bit (x86)-, 64 bit (x64)- en ARM-platform.

Wine kan het Windows-besturingssysteem (gelukkig) niet  zelf uitvoeren.

Een overzicht van sotware waarvan bekend is hoe het zich onder Wine gedraagt is te vinden op WineHQ, waarbij aangemerkt dat indien een programma daar niet vermeldt staat, dat niet betekent dat het niet zal werken.
Met een beetje inspanning zijn veel programma's werkend te maken, en alleen bij de echte Microsoft spullen is er niet veel kans dat het werkend te krijgen is omdat de Windows-API complex is en Microsoft deze regelmatig verandert.

Bij Wine staan nu 20.773 applicaties als werkend bekend, al worden deze onderverdeeld in mate van funtionaliteit:

 1. Platinum: volledig functioneel
 2. Goud: volledig functioneel na simpele configuratie aanpassingen
 3. Zilver: kleine onvolkomendheden welke de werking niet in de weg staan.
 4. Brons: Application werkt echter met problemen zoals een scherm dat niet ververst, verkeerde fonts en/of kleuren, zeer traag werkend, etc.
 5. Rommel(garbage): deze applicaties starten wel op maar zijn nauwelijks bruikbaar door vele foutmeldingen.
  Het programma kan daarnaast veelal niet geinstalleerd worden.
   

wine vs playonlinux / -mac

Het verschil is dat Wine zelf een register opbouwd en PlayOnLinux dit aan de applicatie overlaat:

 

NotaBene

 • Note1: Crossover Office is een commerciële versie van Wine, gericht op het draaien van kantoortoepassingen en dan met name het Office pakket
   
 • Note2: Door Wine werd OpenGL al ondersteund, maar ook DirectX van Microsoft wordt vrij goed ondersteund (intern wordt Direct3D-code omgezet naar OpenGL-code). Sinds 2009 is er ook ondersteuning voor USB. Steeds meer programma's gaan gebruikmaken van de Microsoft .NET-bibliotheken, maar deze zijn nog niet allemaal onder Wine werkend te krijgen.
   
 • Note3: Aanvankelijk werd Wine onder een BSD-licentie verspreid. Tot ongenoegen van de Wine-ontwikkelaars gaven bedrijven die commercieel met Wine bezig waren hun wijzigingen niet terug aan het Wine-project. Daarom werd in maart 2002 de licentie veranderd in de LGPL-licentie, zodat het nu verplicht werd wijzigingen vrij te geven.
Drucken