KALF Computertechniek

anoniem internet met tor browser

Update: voor Linux is het gebruik van proxies nu nog makkelijker met SelekTor.

selektorMet SelekTor kies je een proxy node, al of niet landgebonden, waarbij je Firefox configureert om de Systeem-Proxy te volgen en voila: zelfs de BBC iPlayer staat ter beschikking!!Firefox proxy

Voor anonimiteit blijft de download en installatie van de Tor-Browser nodig!

Let Op: voor browsen op het Lan dient SelekTor UITgeschakeld te worden.

Bezoek de SelekTOR website en download.  Voor Linux Mint / Ubuntu zijn hier easy installatie instructies.


tor logoDe Tor-browser is een aangepaste versie van Firefox, download hier de Tor Bundle voor alle besturingsystemen. (voor Linux is een 32 én 64 bit versie beschikbaar). 


Let op: in 99% van de gevallen configureert Tor zichzelf. Voor de overige 1% is de oplossing hiervoor in deze handleiding te vinden.

Mint / Ubuntu / Debian

kunnen volstaan met het uitpakken van het tar.gz, het pakket hoeft niet geinstalleerd te worden om de Tor-browser te kunnen gebruiken. Voor de relay-service kan "Videlia" via de softwaremanager geinstalleerd worden.
Videlia is overbodig geworden en wordt niet meer geinstalleerd en gebruikt!

Wel dient de TOR daemon geinstalleerd te zijn
sudo apt get install tor torgeoipdb

Puppy Linux en Tor

De tar.gz bundle werkt niet vanwege de "root" permissies in Puppy zodat de "pet" versie gebruikt dient te worden.
Deze start tegelijkertijd "Videlia" tor manager op, wat het simpel maakt om een systeem als Tor-relay ter beschikking te stellen.

Download hier tor-browser en-US.pet voor Puppy Linux.


Google en Tor:

google en torTijdens het browsen krijgt de computer een willekeurig IP-adres toegewezen teneinde anonimiteit te kunnen waarborgen.
Een zoekmachine krijgt daarbij vanaf drie verschillende adressen de aanvraag om een zoekopdracht te verwerken.

Google services zal dit aanmerken dat een "robot"  deze verzoeken uitvoert en zal vragen om een bevestiging van "menselijkheid/humanity".

Gebruik derhalve een andere zoekmachine als " Startpage.com" of DuckDuckGo


Een korte gebruikershandleiding:

Deze gebruikershandleiding bevat informatie over hoe Tor te downloaden, hoe het te gebruiken en wat te doen als Tor geen verbinding met het netwerk kan maken. Als je het antwoord op jouw vraag niet in dit document kan vinden, e-mail dan help@rt.torproject.org.

Houd in gedachte dat ze ondersteuning aanbieden op een vrijwilligersbasis en krijgen iedere dag veel e-mails binnen.
Maak je niet druk als ze niet direct reageren.

Hoe Tor werkt:

torTor is een netwerk van virtuele tunnels die het mogelijk maakt om je privacy en veiligheid op het internet te verbeteren. Tor werkt door je verkeer langs drie willekeurige servers (ook relays genaamd) te versturen voordat het verkeer naar het openbare internet wordt gestuurd.

De afbeelding illustreert een gebruiker die naar verschillende sites gaat via Tor. De groene beeldschermen stellen relay's in het Tor netwerk voor en de drie sleutels stellen de lagen van versleuteling voor tussen de gebruiker en elke relay.

Tor anonimiseert de oorsprong van jouw verkeer en versleutelt alles tussen jou en het Tor netwerk. Tor versleutelt je verkeer weliswaar binnen het Tor netwerk, maar het kan het verkeer tussen het Tor netwerk en de eindbestemming niet versleutelen.

Als je gevoelige informatie verstuurd, bijvoorbeeld wanneer je inlogt op een website met een gebruikersnaam en wachtwoord, zorg er dan voor dat je HTTPS gebruikt (https://torproject.org//, niet http://torproject.org/).

Hoe Tor te downloaden:

De bundel die we aan de meeste gebruikers aanbevelen is de Tor Browser Bundle. Deze bundel bevat een browser die vooraf ingesteld is om veilig het internet te gebruiken via Tor en heeft geen installatie nodig. Je download de bundel, pakt het uit en start Tor.

Er zijn twee verschillende manieren om aan Tor software te komen. Je kan naar de Tor Project website gaan en het daar downloaden, of je kunt GetTor gebruiken, de e-mailautobeantwoorder.

Tor voor smartphones:

Je kan Tor op je Android toestel krijgen door het pakket Orbot the installeren.
Voor informatie over hoe Orbot te downloaden en te installeren, kijk op de Tor Project website.

We hebben ook experimentele pakketten voor Nokia Maemo/N900 en Apple iOS.

Hoe te verifiëren dat je de juiste versie hebt:

Download alleen van de officiele website

Hoe de Tor Browser Bundle te gebruiken:

Na het downloaden van de Tor Browser Bundel, kunt u het pakket uitpakken op uw desktop of op een USB stick.
U krijgt een map met verschillende bestanden.
Één van die bestanden heet "Start Tor Browser" (of "start-tor-browser", afhankelijk van uw besturingssysteem).

Wanneer je de Tor Browser Bundle start zal er verbinding gezocht worden met het Tor netwerk.
Daarna zul je een aangepaste Firefox browser zien met een pagina die bevestigt dat je nu Tor gebruikt.
Dit wordt gedaan door https://check.torproject.org/ weer te geven. Je kunt nu het internet gebruiken via Tor.

Let op dat je de nu browser gebruikt die bij de bundel zit en niet je eigen browser.

Wat te doen wanneer Tor geen verbinding maakt:

Soms gebeurt het dat TOR blijft hangen tijdens het verbinding maken met het Tor netwerk. Als dit gebeurt controleer of je verbinding hebt met het internet, maar veelal is in dat geval het TOR netwerk even niet beschikbaar. OF:
Het kan zijn dat Tor geen verbinding maakt om één van de volgende redenen:

  • Je systeemklok klopt niet: Controleer of de datum en tijd op je systeem correct zijn en herstart Tor. Mogelijk moet je de systeemklok synchroniseren via een tijdserver.
  • Je bevindt je achter een beperkende firewall: Om Tor alleen poort 80 en poort 443 te laten proberen, open het Vidalia configuratiescherm en klik op Settings, vervolgens Network en vink My firewall only lets me connect to certain ports aan.
  • Je anti-virusprogramma blokkeert Tor: Controleer of je anti-virusprogramma Tor er niet van weerhoudt om netwerkverbindingen te maken.

Als Tor nog steeds niet werk, dan is het waarschijnlijk dat je Internet Service Provider (ISP) Tor blokkeert. Dit kan vaak omzeilt worden met Tor bridges, verborgen relays die niet zo gemakkelijk te blokkeren zijn.

Als je hulp nodig hebt met uitzoeken waarom Tor geen verbinding kan krijgen, stuur dan een e-mail naar help@rt.torproject.org en voeg de relevante delen van het log bestand toe.

Flash werkt niet

Om veiligheidsredenen zijn Flash, Java en andere plug-ins momenteel uitgeschakeld voor Tor. Plug-ins functioneren onafhankelijk van Firefox en kunnen activiteiten uitvoeren die je anonimiteit tenietdoen.

De meeste YouTube videos werken met HTML5 en het is mogelijk om deze videos via Tor te bekijken. Je moet je dan aanmelden voor HTML5-test op de YouTube website voordat je de HTML5 videospeler kunt gebruiken.

Let op dat de browser niet onthoudt dat je je aangemeld hebt voor de test wanneer je deze sluit. Je moet je de volgende keer, wanneer je de Tor Browser Bundle opnieuw start, opnieuw aanmelden voor de test.
Zie Torbutton veelgestelde vragen voor meer informatie.
 

Ik wil een andere browser gebruiken

Om veiligheidsredenen raden we je aan om alleen het internet te gebruiken via Tor door middel van de Tor Browser Bundle. Het is technisch mogelijk om Tor te gebruiken met andere browsers, maar je stelt jezelf dan open voor mogelijke aanvallen.

Waarom Tor heel af en toe iets langzaam(-er) kan zijn

Tor kan soms langzaam zijn dan je normale internet verbinding. Je verkeer wordt tenslotte door verschillende landen gestuurd en soms zelfs door de oceaan rond de wereld!
En daarbij ligt TOR hevig onder vuur van de "veligheidsdiensten", welke overigens nog niet in staat zijn om de TOR encryptie te kraken. (zie dit PDF file)

Bron: https://www.torproject.org/dist/manual/short-user-manual_nl.xhtml

 

Drucken